Найчастіші запитання

Опубліковано 01.04.2024 о 10:25

Найбільш поширені питання у зверненнях громадян, які надходили до Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Миколаївській області в  І кварталі 2024 року.

 

  1. Чи можуть в аптеках продаватись лікарські засоби в упаковках з іноземним маркуванням?

Так, можуть.

Відповідно до Постанови КМУ від 14.09.2005 №902 «Про затвердження Порядку здійснення державного контролю якості лікарських засобів, що ввозяться в Україну» (зі змінами внесеними постановою КМУ від 15.04.2022 № 471):

протягом періоду дії воєнного стану та/або протягом шести місяців з дня припинення або скасування воєнного стану з метою забезпечення закладів охорони здоров’я необхідними препаратами може здійснюватися ввезення на митну територію України з метою подальшого обігу зареєстрованих лікарських засобів в іноземній упаковці, виготовлених для потреб ринків інших країн, що не відповідає затвердженим реєстраційним матеріалам на лікарський засіб, у супроводі затвердженої в Україні інструкції для медичного застосування та гарантійного листа виробника/заявника, в якому зазначається, що ввезений лікарський засіб є ідентичним до зареєстрованого в Україні.

 

 

 

 

Найбільш поширені питання у зверненнях громадян, які надходили до Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Миколаївській області за   2023 рік.

 

1.Як дізнатися які лікарські засоби повністю безоплатні за програмою “Доступні ліки”

Попри повномасштабну війну, що триває в Україні вже другий рік, програма «Доступні ліки», за якою українці можуть отримувати ліки безоплатно або з невеликою доплатою, не припиняла діяти ні на день. На сьогодні програма «Доступні ліки» охоплює 405 препаратів (крім інсуліну та комбінованих лікарських засобів) та ще 72 препарати інсуліну та 9 комбінованих лікарських засобів. 

Якщо необхідно дізнатись, які з них повністю безоплатні, то на сайті НЗСУ (https://contracting.nszu.gov.ua/ogoloshennya-pro-ukladennya-dogovoriv/dostupni-liky)  розміщено Перелік лікарських засобів, що включені до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації. Станом на 14 лютого 2023 року Реєстр затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21 лютого 2023 року № 351, який можна завантажити тут

У таблиці можна побачити:

  • назву діючої речовини (міжнародну непатентовану назву) та торговельну назву лікарського засобу (стовпці № 2 та № 3);
  • форму випуску та дозування (стовпці № 4 та № 5);
  • кількість одиниць лікарського засобу в одній споживчій упаковці (стовпець № 6);
  • назву та країну виробника ліків (стовпець № 8);
  • суму доплати за упаковку (стовпець № 16) та іншу інформацію.

Саме за останнім стовпцем, де міститься інформація про суму доплати за упаковку, можна бачити усі повністю безоплатні «доступні ліки».

Тож якщо  мета обрати повністю безоплатний лікарський засіб за електронним рецептом, то потрібно у завантаженому списку ліків у стовпці № 2 знайти необхідну міжнародну непатентовану назву, у стовпці № 5 – потрібне дозування, а у стовпці № 16 – усі комірки із сумою доплати в 0,00 грн.

2. Де зараз можна знайти потрібні ліки?

Сьогодні продовжує працювати та надавати якомога точну інформацію про наявність медикаментів ресурс Tabletki.ua: https://tabletki.ua/uk/ 

3. Де оприлюднено інформацію про режим роботи аптечних закладів Миколаївської області?

Щоденно оновлена інформація щодо аптечних закладів, які працюють, з зазначенням адреси структурного підрозділу та режиму роботи,  а також інформація щодо переліку аптечних закладів, що здійснюють відпуск інсулінів оприлюднюється в мережі інтернет :

  • Сторінка Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Миколаївській області у Фейсбук

https://www.facebook.com/profile.php?id=100078987822130

  • Сторінка Миколаївської державної обласної адміністрації у Фейсбук

https://www.facebook.com/mykoda/?locale=uk_UA

  • Сторінка Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Миколаївській області на сайті Держлікслужби

https://www.dls.gov.ua/%d0%bc%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d1%97%d0%b2%d1%81%d1%8c%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%8c/

4. Чи  є можливість перевірити заборонено або ні обіг певного лікарського засобу?

Так, така можливість є.

Перевірку можливо здійснити власноруч  у розділі «Розпорядження Держлікслужби», який розміщений на головній сторінці вебсайту Держлікслужби https://www.dls.gov.ua/                          або перейти за посиланням: http://pub-mex.dls.gov.ua/QLA/DocList.aspx.

5. Як здійснюється відпуск з аптек рецептурних лікарських засобів?

Відповідно до пункту 162 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою КМУ від 30.11.2016 № 929 (далі – Ліцензійні умови) відпуск рецептурних лікарських засобів здійснюється виключно за рецептом у порядку, встановленому наказом МОЗ.

Натепер  Порядок відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів затверджений наказом МОЗ України від 19.07.2005  № 360 (далі – Порядок). Відповідно до п. 4 Порядку  забороняється відпуск споживачам з аптечних закладів лікарських засобів та медичних виробів без рецепта, крім встановлених законодавством випадків, або за недійсним рецептом.

відповідальність за продаж лікарських засобів в аптечних закладах без рецепта у заборонених законодавством випадках встановлена статтею 424  Кодексу України про адміністративні правопорушення.

На сьогодні   порушення реалізації (відпуску) лікарських засобів в аптечних закладах без рецепта у заборонених законодавством випадках тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 – 1700 грн).

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, – тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 – 3400 грн).

Реалізація (відпуск) лікарських засобів в аптечних закладах, у тому числі з використанням інформаційно-комунікаційних систем дистанційним способом (електронна роздрібна торгівля лікарськими засобами) особі, яка не досягла 14-річного віку (малолітній особі), а також доставка лікарських засобів кінцевому споживачу – особі, яка не досягла 14-річного віку (малолітній особі), – тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 – 5100 грн).

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною третьою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, – тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 – 6800 грн).

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку