12.07.2023. Повідомлення Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), щодо виявлення загрози фальсифікації препаратів GLUCAGON-LIKE PEPTIDE 1 RECEPTOR AGONIST (GLP-1-RA)

Опубліковано 12.07.2023 о 14:43

До Держлікслужби надійшла інформація Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), щодо виявлення загрози фальсифікації препаратів GLUCAGON-LIKE PEPTIDE 1 RECEPTOR AGONIST (GLP-1-RA).

Reference Number:  2/2023.

Детальна інформація за посиланням: www.who.int/health-topics/substandard-and-falsified-medical-products .

Всесвітня організація охорони здоров’я повідомляє, що в останній час спостерігається різкий зріст попиту на препарати АР ГПП-1 (агоністи рецепторів глюкагоноподібного пептида-1), це клас лікарських засобів, які  призначаються для лікування діабету 2 типу, а також застосовуються, як засоби для зниження маси тіла.  ВООЗ отримала кілька повідомлень про фальсифіковані агоністи рецепторів ГПП-1. Існує ймовірність збуту та розповсюдження фальсифікованих препаратів по нерегульованих каналах, включаючи платформи соціальних мереж. З кінця 2022 р., за деякими повідомленнями, на тлі глобального зростання попиту на препарати АР ГПП-1 у низці країн виник їх дефіцит, від якого страждають особи з діабетом 2 типу.          Дефіцит      цих    препаратів та їх нераціональне використання можуть створити сприятливі умови для фальсифікації.

Безліч онлайн-постачальників займаються безрецептурним продажом препаратів АР ГПП-1. Якість та безпека медичної продукції, що поширюється в погано регульованому середовищі ( наприклад, в мережі Інтернет ), не можуть бути гарантовані.

Згідно з Державним реєстром лікарських засобів України, станом на 12.07.2023, в Україні, за фармакотерапевтичною групою «Препарати, що застосовуються при цукровому діабеті, аналоги глюкагоноподібного пептиду-1 (ГПП-1)» зареєстровані наступні препарати:

ВІКТОЗА® розчин для ін’єкцій, 6 мг/мл, по 3 мл у картриджах, вкладених у попередньо заповнену багатодозову одноразову шприц-ручку; по 1 або по 2 попередньо заповнені шприц-ручки в картонній коробці, виробництва А/Т Ново Нордіск Данія, UA/12124/01/01;

САКСЕНДА® розчин для ін’єкцій, 6 мг/мл; по 3 мл у картриджах, вкладених у попередньо заповнену багатодозову одноразову шприц-ручку; по 1, 3 або 5 попередньо заповнені шприц-ручки в картонній коробці, виробництва А/Т Ново Нордіск, UA/18651/01/01,  

ОЗЕМПІК розчин для ін’єкцій, 1,34 мг/мл; 0,25/0,5 мг: по 1,5 мл у картриджах, вкладених у попередньо заповнену багатодозову одноразову шприц-ручку; 1 попередньо заповнена шприц-ручка та 6 одноразових голок НовоФайн® Плюс в картонній коробці; 1 мг: по 3 мл у картриджах, вкладених у попередньо заповнену багатодозову одноразову шприц-ручку; 1 попередньо заповнена шприц-ручка та 4 одноразових голки НовоФайн® Плюс в картонній коробці, виробництва А/Т Ново Нордіск, UA/19176/01/01.

До уваги!

Якщо у вас виникли додаткові запитання або ви хочете повідомити про інциденти, зокрема щодо фальсифікованих лікарських засобів, звертайтесь до Держлікслужби (dls@ dls.gov.ua).

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку