Про виконання розпоряджень Держлікслужби

Опубліковано 09.11.2023 о 10:48

З метою недопущення до використання лікарських засобів, заборонених розпорядженнями Держлікслужби, Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області інформує про наступне.

«Порядок встановлення заборони (тимчасової заборони) та  поновлення обігу лікарських засобів на території України» (далі Порядок), затверджено наказом Міністерства охорониздоров’я України від 22.11.2011 року № 809. Дія цього Порядку поширюється на всіх суб’єктів господарювання – зареєстрованих в установленому законодавством порядку юридичних осіб незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, які провадять господарську діяльність, пов’язану з виробництвом, ввезенням на митну територію України, зберіганням, транспортуванням, реалізацією та використанням лікарських засобів, у тому числі на заклади охорони здоров’я та на фізичних осіб – підприємців, які провадять зазначені види діяльності, та власників реєстраційних посвідчень лікарських засобів.

За наявності підстав для встановлення заборони (тимчасової заборони) обігу лікарських засобів на території України, Держлікслужби відповідно до вимог Порядку, вживає відповідні заходи, видає розпорядження про встановлення заборони обігу лікарського засобу,  про що інформує суб’єктів господарювання листом, електронною поштою та шляхом оприлюднення у засобах масової інформації. Розпорядження розміщуються у вільному доступі на офіційному сайті Держлікслужби в розділі «Розпорядження Держлікслужби» за посиланням: http://pub-mex.dls.gov.ua/QLA/DocList.aspx.

У разі встановлення тимчасової заборони суб’єкти господарювання у строк, зазначений у розпорядженні, вживають заходів для виконання встановлених у такому розпорядженні вимог щодо обігу лікарських засобів та зобов’язані розмістити лікарські засоби, обіг яких заборонено, у спеціально відведеній зоні (приміщенні) окремо від іншої продукції, зробити напис “Карантин” і створити належні умови для їх зберігання;

У разі встановлення постійної заборони суб’єкти господарювання повинні у строк, визначений у розпорядженні про встановлення заборони обігу, вжити заходів до виконання встановлених таким розпорядженням вимог.

Суб’єкт господарювання, у якого наявні серія або серії лікарського засобу, що заборонені до обігу, відповідно до розпорядження про встановлення заборони обігу надсилає територіальним органам Держлікслужби повідомлення про заходи, вжиті для виконання такого розпорядження, разом з копіями документів, що підтверджують факт знищення, утилізації або повернення лікарського засобу постачальнику (виробнику). Документи, що підтверджують вилучення з обігу лікарських засобів та/або їх знищення, утилізацію, зберігаються у суб’єктів господарювання не менше ніж три роки.

Виходячи з вище викладеного, Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області наголошує на неухильному дотриманні вимог законодавства та рекомендує провести додаткове навчання з уповноваженими особами, відповідальними за якість лікарських засобів, головними та старшими медичними сестрами відділень, усіма причетними до використання лікарських засобів у лікувально-профілактичному закладі.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Реєстр документів щодо якості лікарських засобів (розпорядження Держлікслужби)