Що ближче весна, то частіше ми чуємо в розмовах термін «авітаміноз». На нього традиційно прийнято списувати сонливість, втому, неуважність на роботі.

Опубліковано 07.03.2019 о 15:57

Здоров’я людини на 50% залежить від способу життя і дуже мало, приблизно на 7-8%, — від лікарської допомоги. Тому кожна людина, дотримуючись здорового способу життя, а особливо правильного харчування, здатна зменшити негативний вплив екологічних чинників і погодних змін. До того, що ми зазвичай називаємо весняним авітамінозом, більше підходить термін «гіповітаміноз». Він означає, що людина тривалий час недоотримує достатньої кількості одного або кількох вітамінів, а також пов’язаний із тривалою недостатністю сонячного світла.

Симптоми можуть бути різні. Зазвичай це занепад сил, безсоння, дратівливість, розлади травлення, такі дрібні косметичні дефекти, як лущення шкіри, тріщини в куточках губ, нездоровий колір обличчя. Часто саме в цей період люди внаслідок зниження імунітету найбільше схильні до застуд, дрібні поранення і удари довго не заживають, а хронічні захворювання загострюються. У цілому якість життя помітно знижується. Залишати гіповітамінози без уваги не варто, адже з часом вони можуть викликати серйозні розлади обміну речовин.

Групу ризику щодо авітамінозу становлять люди з недостатньою і з надмірною масою тіла, вагітні та молоді мами, які не приділяють достатньо уваги здоровому харчуванню. Також від гіповітамінозу страждають люди з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. В цьому разі вітаміни просто погано засвоюються. Наприклад, при гастритах часто порушується обмін вітамінів групи В, а при пригніченні кишкової мікрофлори можлива нестача вітаміну К. Ще у групі ризику — люди похилого віку (для них надзвичайно важливо стежити за рівнем вітамінів D і В12); ті, хто зловживає алкоголем (у них погано засвоюються вітаміни А, С, D і більшість вітамінів групи В); курці (варто приділити особливу увагу вітамінам С і В12).

Для всіх найкраща профілактика авітамінозу — це здорове харчування. Ніякі вітамінні препарати та біодобавки, навіть найдорожчі та якісні, не будуть настільки ж ефективні, як регулярне вживання продуктів, у яких є високий вміст цінних поживних речовин. Тим, хто належить до групи ризику і переймається своїм здоров’ям, варто звернутися до сімейного лікаря і здати аналізи на вміст вітамінів у сироватці крові.

Якщо ви помітили у себе певні ознаки авітамінозу, то насамперед варто скоригувати свій раціон. У ньому мають переважати продукти з найменшим ступенем промислової обробки й очищення: нерафіновані рослинні олії, хліб із цільнозернового борошна, нешліфований рис, домашній сир замість солодких сирків, м’ясо і птиця замість ковбасних виробів. Рибу та м’ясо бажано готувати на парі або запікати, щоб термічна обробка продуктів якнайменше позначалася на їхній харчовій цінності. Вживайте якомога більше сирих фруктів і овочів. Після тривалого зберігання взимку вони теж втрачають харчову цінність, але все одно значно корисніші, ніж солодощі. Навіть яблуко, яке довго зберігалося, принесе більше користі, ніж сік із пакета.

З домашніх заготовок варто віддати перевагу квашеним, а не маринованим овочам, адже в оцтових маринадах вітаміни практично відсутні. Обмежте шкідливі звички — куріння, алкоголь, надмірне вживання солодощів. Якщо після двох-трьох тижнів такої необтяжливої дієти симптоми гіповітамінозу не зникли, варто здати аналізи на вміст вітамінів у сироватці крові, а вже потім приймати призначені лікарем медпрепарати. Якщо і це не допомагає, лікування авітамінозу потрібно поєднувати з пошуком хронічних захворювань організму, що заважають засвоєнню вітамінів.

І не забувайте про ранкову зарядку, контрастний душ, помірні фізичні навантаження. Це відмінно тонізує організм, допомагає боротися з втомою, нормалізує сон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Чернігівській області запрошує керівників та уповноважених осіб на засідання постійно діючого тематичного семінару-тренінгу

Наступна

Мінекономрозвитку затвердило національний класифікатор медичних виробів