Актуальні питання сьогодення

Опубліковано 09.08.2019 о 10:00

Впродовж тижня керівник Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Херсонській області Владислав Данько надав декілька інтерв’ю журналістам обласних медіа: телерадіокомпанії «ВТВ плюс», філії публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України” “регіональна дирекція UA: ХЕРСОН», Херсонського суспільного радіо «Таврія».

 

Під час зустрічей обговорювали надважливі питання сьогодення:

– щодо 2D кодування лікарських засобів, завдяки чому, за словами Владислава Данька, пацієнти зможуть перевірити ліки, просканувавши код через мобільний додаток та дізнатися більше про препарат, чи не є він фальсифікованим або завезений до країни з порушенням вимог. Постановою Кабінету Міністрів України від  24.07.2019 № 653 «Про запровадження пілотного проекту щодо маркування контрольними (ідентифікаційними) знаками та проведення моніторингу обігу лікарських засобів» передбачено що двовимірний штрих-код контрольного (ідентифікаційного) знака повинен відповідати стандарту ISO/IEC 16022:2006 та містити інформацію про лікарський засіб, визначену МОЗ, зокрема: номер реєстраційного посвідчення; унікальний номер упаковки; номер партії; строк придатності». Пілотний проект стартує з 1 вересня 2019 р. До вказаної дати фармацевтичні виробники, які мають бажання взяти в ньому участь, повинні подати до МОЗ відповідні заяви, на підставі яких буде затверджено перелік учасників пілотного проекту; до 01 жовтня 2019 року МОЗ затвердить перелік лікарських засобів, які будуть задіяні в пілотному проекті. До 01 грудня 2019 року Мінекономрозвитку повинно створити та забезпечити функціонування Єдиної державної системи проведення моніторингу обігу лікарських засобів.

– щодо ситуації тимчасової відсутності вкрай необхідного тяжкохворим лікарського засобу Морфіну гідрохлориду для ін’єкцій, яка склалася в Комунальному підприємстві Центральна районна аптека №3 Суворовського району м. Херсона (дана тема була піднята у зв’язку з публікацією в соціальній мережі Facebook). Така ситуація виникла у зв’язку з відсутністю суб’єктів господарювання, які б мали ліцензію на обіг наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів в Білозерському, Каланчацькому, Високопільському, Горностаївсьому, Скадовському районах, жителі яких змушені звертатися в ЦРА № 3. Керівник служби апелював через місцеве телебачення до органів місцевого самоврядування області щодо мотивування підпорядкованих їм комунальних закладів охорони здоров’я активізувати роботу з питання отримання ліцензії на відповідний вид діяльності.

– щодо отримання споживачами інформації про харчові продукти відповідно до Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» № 8450, з метою забезпечення високого рівня захисту здоров’я громадян і задоволення їхніх соціальних та економічних інтересів. Основні вимоги даного Закону введено в дію 06 серпня 2019 року. Його дія  поширюється на операторів ринку харчових продуктів на всіх етапах харчового ланцюга, якщо їхня діяльність підпадає під вимоги щодо надання споживачам інформації про харчові продукти; на харчові продукти, призначені для кінцевого споживача, включно з харчовими продуктами, що реалізуються у сфері громадського харчування, та харчовими продуктами, що постачаються системі громадського харчування.

Обговорювалися й інші нагальні питання.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Аналітична довідка про заходи державного нагляду (контролю) та заходи державного ринкового нагляду, здійснені Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Херсонській області у першому півріччі 2019 року

Наступна

З ДНЕМ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ!