Викладачі та студенти фармацевтичного факультету ІФНМУ взяли участь у моніторингу доступності лікарських засобів

Опубліковано 19.12.2019 о 15:49

Відповідно до ініціативи Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні у жовтні-грудні цього року в семи областях України та Києві проводився перший етап моніторингу доступності лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Бюро ВООЗ в Україні визначило Громадську організацію «Всеукраїнська фармацевтична палата» виконавцем моніторингу. Голова правління ГО «ВФП» Олег Клімов звернувся до декана фармацевтичного факультету ІФНМУ Ірини Федяк із проханням долучити студентів та співробітників до участі в моніторингу аптечних закладів Івано-Франківська. Ректор університету Микола Рожко підтримав ініціативу та наголосив на важливості участі майбутніх фармацевтів в моніторингових дослідженнях.

Спершу 18 жовтня відбувся перший тренінг у вигляді Skype-конференції. Це було навчання моніторингової групи щодо збору інформації в аптечних закладах. Група завантажила і встановила відповідне програмне забезпечення. Представник ВООЗ в Україні Світлана Пахнутова наголосила про важливість моніторингових даних щодо виявлення доступності для населення України життєво-необхідних лікарських засобів.

До переліку моніторингу входили лікарські засоби за 38 міжнародними непатентованими назвами, за наступними групами:

• лікарські засоби проти діабету;
• лікарські засоби проти захворювань дихальних шляхів;
• лікарські засоби проти серцево – судинних захворювань;
• інші неінфекційні захворювання;
• лікарські засоби для лікування центральної нервової системи;
• лікарські засоби проти болю і для паліативної допомоги;
• лікарські засоби для здоров’я матері та дитини;
• лікарські засоби проти інфекцій.

Загалом це склало майже 160 найменувань за торгівельними назвами та майже 400 найменувань при врахуванні усіх можливих дозувань.

16 грудня відбувся другий тренінг з підведенням підсумків першого етапу моніторингу та обміну досвідом між моніторинговими групами України, навчання щодо другого етапу.

Як повідомляє кафедра організації та економіки фармації і технології ліків, протягом першого етапу моніторингова група фармацевтичного факультету ІФНМУ пройшла маршрути протяжністю близько 700 кілометрів, зібрала та опрацювала дані з 10 аптечних закладів Івано-Франківська та 9 аптечних закладів області. Результати роботи відправлені на сервер до центрального офісу Бюро ВООЗ в Женеві.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

УВАГА!!! 26 грудня 2019 року відбудеться засідання атестаційної комісії з атестації провізорів та фармацевтів

Наступна

З НОВИМ РОКОМ ТА РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ!!!