До уваги аптечних закладів! З 1 квітня 2022 року розпочинається перший етап переходу на відпуск рецептурних лікарських засобів по електронному рецепту

Опубліковано 22.02.2022 о 13:55

Наказом МОЗ від 16.09.2021 № 1971 внесено зміни до наказу МОЗ від 19.07.2005 № 360, які стосуються переходу на застосування виключно електронної форми рецепту на лікарські засоби (ЛЗ). Так, з 1 квітня 2022 року буде впроваджено перший етап переходу на відпуск рецептурних ЛЗ за електронним рецептом (е-рецепт), який передбачає виключно електронне призначення антибіотиків.

На другому етапі, з липня 2022 року, за е-рецептом будуть відпускатись також наркотичні (психотропні) ЛЗ, які зараз призначаються на спеціальних рецептурних бланках форми 3.

Від жовтня 2022 року, згідно третього етапу переходу на е-рецепти, всі рецептурні препарати відпускатимуть виключно за е-рецептом.

Для підключення аптеки до відповідного функціоналу, її адміністрації необхідно звернутись до представників медичної інформаційної системи (МІС) та оформити кваліфікований електронний підпис (КЕП) своїм працівникам.

Ця процедура добре відома аптекам, які вже працюють з електронними рецептами у межах програми реімбурсації «Доступні ліки».

Іншим аптечним закладам необхідно обрати МІС, яка має необхідний функціонал. Перелік підключених МІС можна знайти на сайті системи – ehealth.gov.ua у розділі «Підключені до ЕСОЗ МІС». Під час вибору МІС та укладення договору про надані послуги важливо звернути особливу увагу на опції з навчання та підтримки.

Також необхідно зареєструвати аптечний заклад, його підрозділи та фармацевтичних працівників, які будуть здійснювати відпуск рецептурних ліків, в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) через МІС. Для цього треба звернутися до представників вашої МІС за консультацією щодо коректного внесення даних і, як вже було зазначено, працівники аптечного закладу мають бути забезпечені КЕП (на захищених носіях).

Таким чином ЕСОЗ дозволить краще відстежувати дані про призначення та споживання відповідних препаратів Україні, а застосування е-рецептів сприятиме розв’язанню проблеми неконтрольованого та нецільового використання ЛЗ.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

25 лютого 2022 року відбудеться публічний звіт Голови Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Романа Ісаєнка про підсумки діяльності відомства у 2021 році.

Наступна

Перелік аптек в м. Одеса які відпускають препарати інсуліну за рецептами лікарів.