Рекомендаційна інформація для споживачів щодо придбання лікарських засобів в аптечних закладах

Опубліковано 10.07.2019 о 15:37

Враховуючи значну кількість аптечних закладів на території м.Львова та Львівської області та виявленні окремі випадки недотримання аптечними закладами чинного законодавства щодо якості лікарських засобів, виявлених при проведенні планових та позапланових перевірок, Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Львівській області надає рекомендаційну інформацію для споживачів щодо придбання лікарських засобів в аптечних закладах, а саме:

  1. Необхідно звертати увагу на вивіски та зовнішні рекламні конструкції аптечних закладів. На фасаді будівлі, в якій розміщується аптечний заклад, установлюється вивіска із зазначенням виду закладу. На видному місці перед входом до аптечного закладу розміщується інформація про найменування та режим роботи аптечного закладу.
  2. Перевірити щодо наявності в аптечному закладі інформаційного стенду та/або кутка споживача, у якому має розміщуватися інформація про наявність ліцензії, особливості правил відпуску лікарських засобів, місцезнаходження і номер телефону суб’єкта господарювання, якому належить аптечний заклад, місцезнаходження і номер телефону державного органу у справах захисту прав споживачів, місцезнаходження і номер телефону Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Львівській області.

      Інформацію щодо наявності ліцензії можна перевірити на офіційному сайті Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками у розділі «Державні реєстри», підрозділ «Ліцензійний реєстр з виробництва лікарських засобів (в умовах аптеки), оптової, роздрібної торгівлі ЛЗ». Для перевірки можна ввести адресу аптечного закладу, де планується придбання лікарських засобів, або назву суб’єкта господарювання, або ідентифікаційний код.

  1. Слід звернути увагу на розміщення лікарських засобів та супутніх товарів в торгівельному залі аптечного закладу, а саме: згідно вимог наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19.07.2005 №360 «Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків» у залі обслуговування населення на вітринах, у скляних та відкритих шафах тощо дозволяється розміщувати лікарські засоби, що відпускаються без рецепта лікаря, та ті, що відпускаються за рецептом лікаря з обов’язковою позначкою “Відпуск за рецептом лікаря”. Не допускається відпуск лікарських засобів, які відпускаються за рецептом лікаря, без належно оформленого рецепта.

Функціональні харчові продукти (біологічно-активні добавки) та харчові продукти для спеціального дієтичного споживання (використання) повинні бути розміщені в торговельному залі на окремому стенді, стелажі, відділі тощо, з обов’язковим зазначенням про те, що вони є спеціальними харчовими продуктами та не зареєстровані як лікарські засоби в установленому порядку.

  1. Персонал аптечного закладу має бути обізнаний в асортименті аптечного закладу та має можливість надати фармацевтичну опіку щодо придбання лікарських засобів.
  2. При придбанні лікарських засобів, необхідно звернути увагу на упаковку, маркування, термін придатності лікарського засобу, наявність затвердженої інструкції про застосування лікарського засобу, надто низька ціна, колір та смак лікарських препаратів. Також можна перевірити чи не була заборонена придбана серія лікарського засобу розпорядженнями Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Інформацію щодо наявності розпоряджень про заборону можна перевірити на офіційному сайті Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками у розділі «Державні реєстри», підрозділ «Розпорядження Держлікслужби». Для цього можна ввести номер документ та/або дату документа, та/або тип документ, та/або пошук по реєстраційному посвідченню та/або назву лікарського засобу та форму лікарського засобу та/або виробника лікарського засобу та країну, та/або номер серії.

  1. При придбанні лікарських засобів та супутніх товарів, персонал аптечного закладу має надати документ, що підтверджує факт придбання зазначених товарів в аптечному закладі (чек, фіскальний чек, тощо) із зазначенням назви суб’єкта господарювання, назви та адреси аптечного закладу, назви, дозування, кількості та вартості придбаних лікарських засобів.
  2. При виникненні сумніву щодо якості лікарського засобу, споживач має право звернутися до персоналу аптечного закладу з вимогою щодо надання сертифікату якості серії лікарського засобу (документу, що видається виробником (для імпортованих лікарських засобів – імпортером (виробником або особою, що представляє виробника лікарських засобів на території України)) та який засвідчує відповідність серії лікарського засобу вимогам АНД/МКЯ, установленим під час його реєстрації в Україні) та для імпортованих лікарських засобів висновку про якість ввезеного в Україну лікарського засобу (виданого територіальним органом центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у сферах контролю якості та безпеки лікарських засобів, у тому числі медичних імунобіологічних препаратів, медичної техніки і виробів медичного призначення, та обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу, документ, який підтверджує, що ввезена суб’єктом господарювання серія лікарського засобу пройшла державний контроль і відповідає встановленим вимогам).

Вищезазначені документи надаються персоналом аптечного закладу у термін визначений законодавством.         

  1. Торгівля лікарськими засобами та супутніми товарами через мережу Internet та соціальні мережі заборонена законодавством України.

У разі обґрунтованого сумніву щодо придбаних в аптечному закладі лікарських засобів можна звернутися із зверненням до Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Львівській області (вул.Кульпарківська, 131, м.Львів, 79071, телефон (032) 234 02 73, E-mail: dls.lviv@dls.gov.ua)

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Інформація про основні показники роботи Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Львівській області за І півріччя 2019 року

Наступна

10 липня 2019 року в Державній службі з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Львівській області проведено семінар-нараду для керівників та уповноважених представників аптечних закладів, які здійснюють виробництво лікарських засобів в умовах аптеки