Суд за «Корвалол» vol. 2: до справи долучено результати дослідження рівня обізнаності споживачів про торгову марку «Корвалол Corvalolum»

Опубліковано 02.09.2019 о 14:19

28 серпня відбулося підготовче судове засідання у справі щодо добре відомого позначення «Корвалол Corvalolum», у ході якого судом були розглянуті клопотання позивача — ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» про залучення АТ «Фармак» як співвідповідача у справі та клопотання АТ «Фармак» про залучення висновку соціологічного опитування споживачів щодо позначення «Корвалол Corvalolum» як доказу в даній судовій справі. Обидва клопотання були задоволені в повному обсязі. Підготовче засідання було відкладене до 4 вересня 2019 р.

«Фармак» захищає своє ексклюзивне право на добре відоме позначення «Корвалол Corvalolum». Що стосується Єдиного державного реєстру добре відомих знаків. Згідно з чинним законодавством України не існує Єдиного державного реєстру добре відомих знаків, є лише Перелік, який ведеться уповноваженою установою. Добре відомий знак «Корвалол Corvalolum» на сьогодні є чинним незалежно від наявності або відсутності в Переліку, таким чином, рішення Апеляційної палати Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (Мінекономрозвитку) від 20.06.2017 р. про визнання знака «Корвалол Corvalolum» добре відомим в Україні на ім’я Акціонерного товариства «Фармак» для товарів 5-го класу Міжнародної класифікації товарів і послуг станом на 01.12.2002 р. та наказ Мінекономрозвитку від 19.07.2017 р. № 1037 є дійсними та не є скасованими. Натомість, вказані рішення та наказ є такими, що набули чинності від дати їх прийняття і продовжують залишатися чинними», — зазначив Дмитро Таранчук, директор з правового забезпечення АТ «Фармак».

Відповідно до п. 7.6 Порядку визнання знака добре відомим в Україні Апеляційною палатою Державного департаменту інтелектуальної власності, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 15.04.2005 р. № 228 (далі — Порядок) Рішення Апеляційної палати, прийняте за результатами розгляду заяви, набирає чинності з моменту затвердження його наказом Державної служби інтелектуальної власності України.

Відповідно до п. 7.8 Порядку знак, визнаний добре відомим в Україні за рішенням Апеляційної палати, заноситься до Переліку знаків, визнаних добре відомими в Україні Апеляційною палатою Державної служби інтелектуальної власності України (далі — Перелік), що ведеться Державною службою інтелектуальної власності. До Переліку вносяться дані щодо: дати набрання чинності рішенням, яким визнано, що знак став добре відомим в Україні; дати, на яку знак став добре відомим в Україні; повного найменування, місцезнаходження юридичної особи — власника знака; прізвища, імені, по батькові, місця проживання для фізичної особи — власника знака; зображення знака; переліку товарів і/або послуг, для яких знак визнано доб­ре відомим в Україні.

Отже, чинність прав на добре відомий знак виникає з моменту затвердження Рішення Апеляційної палати наказом Мінекономрозвитку, а не з моменту внесення відомостей про нього до Переліку.

ДОВІДКА

Компанія «Фармак» створена на базі Київського хіміко-фармацевтичного заводу ім. М.В. Ломоносова, який спеціалізувався на виробництві фармацевтичних субстанцій та рентгеноконтрастних засобів на території колишнього Радянського Союзу.

У 1995 р. завод з хімічного виробництва перетворився на потужне фармацевтичне підприємство з виготовлення готових лікарських форм, що стало початком нової ери в житті компанії.

Підготовка до виробництва Корвалолу почалася ще Київським хіміко-фармацевтичним заводом ім. М.В. Ломоносова, правонаступником якого є «Фармак».

Розробник препарату старший хімік — В.Я. Яковлева. Перша партія лікарського засобу Корвалол була випущена на підставі наказу заводу ім. М.В. Ломоносова від 15.10.1960 р.

З того часу завод ім. М.В. Ломоносова був єдиним виробником препарату Корвалол на території колишнього СРСР.

З 1991 р. «Фармак» — єдиний виробник цього лікарського засобу на пострадянському просторі.

При цьому ТМ «Корвалол» захищена в 15 краї­нах Європи та Середньої Азії: Німеччина, Польща, Литва, Естонія, Латвія, Білорусь, Молдова, Румунія, Болгарія, Туркменістан, Вірменія, Грузія, Азербайджан, Таджикистан, Киргизстан та Казахстан. Використання знака «Корвалол Corvalolum» загалом підтверджується упаковками за період з 1991 до 2001 р. включно.

За матеріалами прес-релізу компанії «Фармак»

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Працівники Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Чернігівській області вкотре підвищували свою кваліфікацію

Наступна

Про проект «КОМПЕНДІУМ»