Ямпіль увійшов до ТОП-5 селищ в Україні, де найактивніше користуються програмою “Доступні ліки”

Опубліковано 11.07.2019 о 11:13

Станом на 10 липня на Хмельниччині пацієнти отримали від своїх сімейних лікарів 139333 рецепти на медичні препарати за урядовою програмою “Доступні ліки”. При цьому 114328 з них уже відпустили аптечні заклади області, що уклали договори з Національною службою здоров’я України. Це складає 82,05% від виписаних.

Ці дані свідчать про те, що програма в області працює успішно, і все більше мешканців можуть отримати необхідні їм ліки безкоштовно чи з невеликою доплатою. Область на 11 місці в країні за кількістю виписаних рецептів, і на 6 – за кількістю відпущених. Що важливо, програмою користуються не лише мешканці міст, а й сільської місцевості, адже за даними НСЗУ, 92 тисячі рецептів виписали в містах  і 47 – в селах та селищах.

 

 

До речі, смт. Ямпіль Білогірського району увійшов до ТОП-5 селищ в Україні, що найактивніше користуються “Доступними ліками”: станом на 08.07.2019 погашено 2 864 е-рецепти на розрахункову суму  223,3 тис. грн.

Як уже повідомлялося, наразі реімбурсація за програмою “Доступні ліки” здійснюється для препаратів, що використовуються при лікуванні трьох груп захворювань: бронхіальної астми, серцево-судинних захворювань та цукрового діабету ІІ типу. Ці хвороби опинилися у фокусі уваги з декількох причин. Зокрема, вони дуже часто призводять до значної шкоди здоров’ю, інвалідизації та навіть смерті пацієнта. З іншого боку, ці захворювання гарно піддаються профілактиці та лікуванню, і завдяки постійному прийому лікарських препаратів можна запобігти погіршенню стану здоров’я. До списку ліків, які можна отримати за програмою, включено 258 лікарських засобів, 64 з яких можна отримати безоплатно, інші ж – з незначною доплатою.

Як свідчать статистичні дані, з квітня пацієнти області отримали 111,5 тисяч рецептів на ліки від серцево-судинних хвороб, майже 23 тисячі рецептів на ліки від діабету та 4, 5- від астми. Надалі ці дані допоможуть зробити реальний аналіз того, як впровадження програми “Доступні ліки” вплинуло на здоров’я мешканців області та України в цілому.

Нагадаємо, що Національна служба здоров’я України здійснює адміністрування урядової програми реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки» з 1 квітня 2019 року. Саме з цього часу впроваджено електронні рецепти на лікарські препарати, що можна отримати за програмою. Це дозволило здійснювати відшкодування вартості лікарських засобів за принципом «гроші йдуть за пацієнтом в аптеку».

З’явилися єдині прозорі правила укладення договорів – усі аптеки, які відповідають мінімальному набору вимог, мають можливість укласти договір про реімбурсацію з НСЗУ, а усі процеси пов’язані з укладенням договору про реімбурсацію та відпуск ліків за електронними рецептами відбуваються в електронній системі охорони здоров’я.

Електронний рецепт дозволив забезпечити мобільність пацієнтів та нівелювати географічні обмеження, оскільки отримати ліки можна в будь-якій аптеці, яка бере участь у програмі, незалежно від місця, де було виписано рецепт.

Ще один цікавий аспект введення електронних рецептів – можливість відслідкувати та проаналізувати, як пацієнти, лікувальні заклади та аптеки долучаються до цієї програми. Національна служба здоров’я постійно публікує велику кількість актуальних даних щодо програми “Доступні ліки”, надаючи при цьому можливість їх сортувати, створювати вибірки за окремими параметрами, а також представити інформацію у графічному вигляді. Переглянути інформацію можна за посиланням.

 

За матеріалами офіційного сайту Хмельницької ОДА

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Результати проведення перевірок додержання Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва (виготовлення) лікарських засобів в умовах аптеки та роздрібної торгівлі лікарськими засобами у першому півріччі 2019 року Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Хмельницькій області

Наступна

Начальник Служби І.Мілінчук взяв участь в розширеному засідання колегії Хмельницької облдержадміністрації