Актуалізовано Державну Фармакопею – вводиться в дію нове доповнення

Опубліковано 07.05.2024 о 14:00

З 1 липня 2024 року вводиться в дію Доповнення 7 до Державної Фармакопеї України другого видання (ДФУ 2.4) відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 02.05.2024 № 754.

Україна є членом Європейської Фармакопеї (Ph. Eur.) з 15 січня 2013 року. Стратегічним напрямом розвитку Державної Фармакопеї України (ДФУ), наслідуючи інші держави-члени Ph. Eur., є поступовий перехід на пряму, без перекладу, дію текстів Ph. Eur. і зосередження на розробці власних національних текстів, які доповнюють Ph. Eur.

Перший крок в цьому напрямку вже зроблено – Державна Фармакопея України (ДФУ) відмовилася від подальшого повного перекладу монографій на субстанції.

Доповнення 7 Державної Фармакопеї України (ДФУ 2.7) підготовлено Державним підприємством «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів» (далі – Фармакопейний центр) за дорученням Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. До роботи над ДФУ 2.7 (зокрема, до керівництва науковими напрямами) були залучені провідні науковці України в галузі фармації та ветеринарної медицини.

ДФУ 2.7 продовжує основні напрями розвитку, започатковані в попередніх випусках ДФУ 2-го видання. Це введення нових текстів й актуалізація наявних згідно з розділами ДФУ. Значна увага приділяється національним статтям і доповненням.

Незважаючи на складні умови воєнного часу розширено співробітництво з Європейською Фармакопеєю, а також з Фармакопеями США і Великої Британії – в рамках укладених угод.

Особливе значення Фармакопейний центр приділяє вивченню досвіду розвитку національних фармакопей країн-учасниць у межах їх членства в Європейській Фармакопеї. Стратегічний напрям розвитку ДФУ – це поступовий перехід на пряме використання текстів Європейської Фармакопеї із зосередженням уваги на розвитку національних текстів, які не суперечать європейським текстам, але відображають специфіку і потреби вітчизняної фармацевтичної галузі.

Досвід інших країн-учасниць є дуже корисним для формування концепції подальшого розвитку Державної Фармакопеї України.

Зокрема, до ДФУ 2.7 включена монографія на «Конопель квітки» (3028), текст якої відповідає тексту Європейської Фармакопеї .

У розробці ДФУ 2.7 та керівництві науковими напрямами взяли участь провідні науковці, виробники лікарських засобів та представники громадськості України в галузі фармації та ветеринарної медицини.

Розробка ДФУ – результат спільних напрацювань науковців, провідних виробників лікарських засобів і фармацевтичної громадськості та важливий крок до подальшої гармонізації Державної фармакопеї України з Європейською Фармакопеєю.

 

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Звіт за 29 квітня - 03 травня 2024 року

Наступна

День Європи