Боротьба з сірим імпортом та фальсифікатом на ринку медичних виробів – виклик сьогодення…

Опубліковано 23.02.2022 о 20:06

23 лютого 2022 року представники Держлікслужби взяли участь           в організованому Асоціацією «Оператори ринку медичних виробів» (AMOMD®) спеціалізованому навчально-практичному семінарі «Боротьба з сірим імпортом та фальсифікатом на ринку медичних виробів. Криміналізація фальсифікації медичної продукції».

Захід був цікавий як для представників профільних державних регуляторних органів, так і для суб’єктів господарювання, які спеціалізуються на виготовленні, дистрибуції та роздрібній реалізації медичних виробів та зустрічаються в своїй діяльності             з явищем «сірого імпорту» медичної продукції, прагнуть подолати та мінімізувати відповідні ризики.

На обговорення, зокрема, були винесені такі питання:

  • паралельний імпорт – загроза для легального бізнесу. Як довести до виробника необхідність діяти?
  • шляхи захисту від паралельного імпорту
  • уповноважений представник та регуляторні шляхи захисту тощо
  • інструменти ринкового нагляду у боротьбі з контрафактною продукцією
  • регуляторна політика на ринку медичних виробів та законодавчі ініціативи щодо криміналізації фальсифікації медичної продукції: доля законопроекту «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров’я» та законопроекту «Про медичні вироби».

Окремо були висвітлені питання державного ринкового нагляду          у 2022 році та перспективами його введення для косметичної продукції. Учасники Асоціації «Оператори ринку медичних виробів» відмітили позитивні зрушення та зміни в здійсненні заходів державного ринкового нагляду щодо обігу медичних виробів у кращий бік.

Держлікслужба проінформувала операторів ринку про міжвідомчу співпрацю у здійсненні контролю в зонах митного оформлення і державного ринкового нагляду за обігом медичних виробів.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Інформування та протидія поширенню фальсифікованих лікарських засобів

Наступна

Держлікслужба продовжує свою роботу в умовах воєнного стану