Відбулося установче засідання комунікаційної платформи для обміну інформацією з якості лікарських засобів

Опубліковано 11.10.2021 о 13:25

8 жовтня 2021 року у м. Києві відбулося засідання групи по створенню комунікаційної платформи для обміну інформацією з якості лікарських засобів, в тому числі, з метою посилення та підвищення ефективності контролю та протидії незаконному обігу наркотичних засобів, препаратів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини та використовуються у програмі замісної підтримувальної терапії. Ця платформа створюється відповідно до положень чинного меморандуму про співпрацю між Держлікслужбою та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», а також відповідно до Комунікаційної стратегії Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками на 2020 – 2025 роки.

 

Це співробітництво реалізується на виконання вимог Державної стратегії у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019 року № 1415-р, Закону України «Про виконання програм Глобального фонду для боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні», чинного законодавства у сфері контролю якості лікарських засобів, а також повністю відповідає положенням галузевих стратегічних документів ВООЗ та Європейського Союзу.

Держлікслужба має чинні меморандуми про співпрацю також з Національною поліцією України, Службою безпеки України, Державною митною службою України та низкою інших органів влади та установ; наші фахівці беруть участь у роботі численних тематичних робочих груп. Водночас, запропонована комунікаційна платформа – це інноваційний формат взаємодії, що дозволить обговорювати стратегічні питання щодо якості лікарських засобів для подальшого прийняття управлінських рішень, нормативного регулювання тощо.

У заході взяли участь близько 30 представників заінтересованих сторін: Міністерства охорони здоров’я України, Держлікслужби, Національної служби здоров’я України, ДУ «Державний експертний центр МОЗ України», ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, Служби безпеки України, Державної митної служби України.

Відбулася модерована дискусія щодо взаємодії державних органів по протидії проникненню та обігу субстандартних та фальсифікованих лікарських засобів, вакцин, діагностичних  систем та медичних виробів, про здійснення контролю якості лікарських засобів та медичних виробів,  перевірок суб’єктів господарювання, що займаються виробництвом, імпортом лікарських засобів та медичних виробів,  оптовою та роздрібною торгівлею лікарськими засобами, щодо роботи інформаційних систем та баз даних державних органів, наповнення та адміністрування,  захисту інформації, обмін інформацією між зацікавленими сторонами, надання доступу до інформації та формування відкритих даних, щодо стану та перспектив розвитку  Державного реєстру лікарських засобів України та Державного реєстру медичної техніки і виробів медичного призначення. Діалог допоміг виявити основні виклики та можливості для комунікації та подальшого стратегування із зазначених напрямків. Учасники зустрічі дійшли узгодженої думки щодо доцільності подальшої розбудови міжсекторальної, міжгалузевої взаємодії на базі комунікаційної платформи.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Щодо визнання чинності документів, виданих регуляторними органами країн Європейської економічної зони, Великої Британії та партнерів ЄС, стосовно виробництва лікарських засобів

Наступна

Держлікслужба успішно пройшла ресертифікаційний аудит на відповідність вимогам стандарту ISO 9001