Відбулося чергове засідання Президії Національної академії наук України

Опубліковано 19.07.2022 о 11:00

13 липня 2022 року під головуванням Президента Національної академії наук України академіка Анатолія Загороднього відбулося чергове засідання Президії НАН України, де було, зокрема, заслухано і обговорено доповідь першого заступника генерального директора з наукової роботи Науково-технічного комплексу (НТК) «Інститут монокристалів» НАН України (Харків) член-кореспондента НАН України Валентина Чебанова «Хімічні дослідження для вітчизняної фармації як складова національної безпеки». За словами доповідача, національна безпека країни ґрунтується насамперед на здоров’ї її громадян, а тому медична і фармацевтична галузі є її ключовими складовими, що наочно демонструють як пандемія COVID-19, так і війна росії проти України. Установи НАН України активно залучені до наукових і науково-технологічних розробок фармацевтичного спрямування, вони є важливою частиною української фармацевтичної галузі і, відповідно, системи національної безпеки.

Участь в обговоренні цього питання взяв заступник голови Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Володимир Короленко, який наголосив: «Фармацевтична галузь є дійсно важливим сектором нашої економіки і багато в чому визначає, зокрема, національну безпеку України, її обороноздатність, життєдіяльність країни, та вирізняється великою наукоємністю і потребує тісної міжгалузевої кооперації. Розвиток фармацевтичної галузі тісно пов’язаний із науковими дослідженнями у різних галузях знань, технічними, технологічними досягненнями й інноваціями.

Поза сумнівом, розвиток вітчизняної фармацевтичної промисловості є одним із ключових напрямів економічного зростання України, сприяння відновленню й примноженню людського капіталу. З огляду на реалії світового розвитку фармацевтичної сфери, постає питання збільшення частки національного продукту за рахунок не лише виробництва препаратів-генериків, а й трансферу технологій та виведення на ринок інноваційних препаратів, які потребують активної участі інститутів Академії наук у розробленні нових інноваційних молекул, активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ) та готових лікарських форм».

На завершення свого виступу він зауважив, що минулого року Держлікслужба і НАН України підписали Меморандум про партнерство, головною метою якого є об’єднання зусиль у галузі розроблення і впровадження нових стандартів контролю якості лікарських засобів для гармонізації нормативно-правової бази України з вимогами директив Європейського Союзу (що особливо актуально зараз, коли ми стали кандидатом у члени ЄС), а також здійснення моніторингу якості задля запобігання фальсифікації лікарських засобів. «Держлікслужба відзначає високий рівень і комплексність наукових досліджень, які проводяться інститутами НАН у галузі фармакоорієнтованої хімії. Переконаний, що українська фармацевтична сфера має всі перспективи інноваційного розвитку, не в останню чергу, завдяки інститутам Національної академії наук України», – підкреслив Володимир Короленко.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Держлікслужба: діяльність за минулий тиждень

Наступна

Держлікслужба: діяльність за минулий тиждень