В Україні запрацював перший мобільний аптечний пункт

Опубліковано 18.01.2024 о 15:51

Робота мобільних аптечних пунктів має розв’язати питання доступності лікарських засобів на прифронтових територіях, у зонах надзвичайних ситуацій та в селах, в яких відсутні аптечні заклади.

Перший мобільний аптечний пункт розпочав свою роботу у Харківській області. Маршрут, за яким доставлятимуть лікарські засоби, включає 86 населених пунктів.

Пацієнти отримуватимуть інформацію щодо прибуття мобільного аптечного пункту від сімейного лікаря або місцевої влади. Маршрут будуватиметься відповідно до потреб громад, визначених сімейними лікарями, та з урахуванням безпекової ситуації у регіоні.

Як зазначив Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, одним з питань, які підіймались Президентом України під час останнього засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, над вирішенням яких ми активно працюємо, – це доступність лікарських засобів в селах. Тепер жителі 80 населених пунктів Харківської області зможуть отримати необхідні їм ліки, в тому числі і за державною програмою «Доступні ліки», тобто безоплатно або з невеликою доплатою. Сподіваюся на активну позицію та залученість інших суб’єктів аптечного ринку до цієї ініціативи в різних областях України. Дуже важливо об’єднати зусилля влади і бізнесу задля забезпечення доступності медпрепаратів.

Мобільні аптечні пункти можуть відпускати як безрецептурні, так і рецептурні лікарські засоби, асортимент визначатиме ліцензіат. Всі рецептурні препарати відпускатимуть виключно за рецептом, паперовим або електронним.

Мобільним аптечним пунктам заборонено реалізовувати наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори.

У Ліцензійних умовах провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) (далі – Ліцензійні умови) прописані чіткі вимоги до створення мобільних аптечних пунктів. Зокрема, автомобіль повинен містити на зовнішніх поверхнях напис «мобільний аптечний пункт» та інформацію про приналежність до певного ліцензіата (аптеки, аптечної мережі чи інших суб’єктів, що мають відповідні ліцензії). У транспортному засобі має бути касовий апарат, холодильне обладнання, контроль температури та вологості повітря.

Мобільні аптечні пункти працюватимуть у сільській місцевості, де відсутні стаціонарні аптечні пункти а також, на період воєнного стану, на прифронтових територіях та у зонах надзвичайних ситуацій.

Довідково. Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками за дорученням Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка був підготовлений проєкт постанови Кабінету Міністрів України про внесення змін до Ліцензійних умов щодо створення мобільних аптечних пунктів та організації їх роботи. Відповідні зміни до Ліцензійних умов були затверджені Урядовою постановою від 04.08.2023 № 809, що набула чинності 09.10.2023.

Дотримання мобільними аптечними пунктами Ліцензійних умов контролюватиме Держлікслужба.

 

За матеріалами МОЗ

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Лабораторія фармацевтичного аналізу та Лабораторія з контролю якості медичних імунобіологічних препаратів ДП «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України»

Наступна

Звіт за 15-19 січня 2024 року