В Україні настав час впроваджувати нову парадигму забезпечення якості, ефективності та безпечності лікарських засобів

Опубліковано 22.10.2013 о 00:00

В Україні настав час впроваджувати нову парадигму забезпечення якості, ефективності та безпечності лікарських засобів відповідно до європейських стандартів. Про це повідомила Перший заступник Голови Державної служби України з лікарських засобів І.Б. Демченко під час «круглого столу» в ІА ЛІГАБізнесІнформ.

 

 Система охорони здоров’я, система забезпечення якості лікарських засобів та, відповідно, її складова – державна реєстрація лікарських засобів, – зазнають сьогодні суттєвих змін, метою яких є їх приведення у відповідність до європейських стандартів, зазначили учасники заходу. «Дійсно, ми всі знаходимося в процесі трансформації. Цей процес дуже складний і болісний, тому що проходить зміна однієї парадигми на іншу. І нам потрібно прийняти ці зміни. І Міністерству охорони здоров’я України і ДП «Державний експертний центр МОЗ України» потрібно зробити цей нелегкий крок і, в першу чергу, здійснити перегляд Державного реєстру лікарських засобів з тим, аби препарати, зареєстровані в Україні, відповідали за показниками ефективності, якості та безпечності європейським стандартам», – підкреслила І.Б. Демченко.

 

 Як зауважила І.Б. Демченко, функцією Держлікслужби України є забезпечення контролю якості лікарських засобів в обігу. «Ми маємо справу з тими лікарськими засобами, які на сьогодні вже пройшли процес державної реєстрації. Тобто, всі показники якості зареєстрованих ліків мають відповідати або Державній фармакопеї України, або Європейській фармакопеї, і методи контролю якості мають обов’язково відтворюватися в процесі здійснення лабораторного контролю. І розпочати слід з соціально важливих препаратів», – зазначила Перший заступник голови І.Б. Демченко.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Уряд планує запровадити обов’язкове підтвердження в терапевтичній ефективності та біоеквівалентності при реєстрації лікарських засобів

Наступна

Держлікслужба України надала роз'яснення стосовно нововведень у законодавстві України щодо ліцензування імпорту лікарських засобів та контролю за додержанням Ліцензійних умов