Голова Держлікслужби України Михайло Пасічник виступив на Аптечному саміті України-2014

Опубліковано 16.12.2014 о 00:00

Голова Держлікслужби України виступив на Аптечному саміті України-2014. У своєму виступі Михайло Пасічник відзначив позитивну тенденцію щодо відкриття нових аптечних закладів. Так, за останні 5 років кількість аптек та аптечних пунктів збільшилась майже на 23 %. Нині в Україні налічується близько 7 тис. суб’єктів підприємницької діяльності, що мають ліцензію на оптову або роздрібну торгівлю ліками. На сьогодні роздрібну реалізацію ліків здійснюють 16,3 тис. аптек та понад 5 тисяч аптечних пунктів.

  Держлікслужба України активно працює і над гармонізацією вітчизняного законодавства з європейським у сфері обігу ліків. Головна мета – забезпечити українських споживачів препаратами найвищої якості. Задля цього у серпні 2014 року було прийнято Настанову з належної практики дистрибуції, яка розроблена на основі відповідного нормативного документу Європейської Комісії. Михайло Пасічник зазначив: «Сучасна мережа дистрибуції лікарських засобів змінюється, до неї залучаються нові учасники. Відтак, у цій настанові ми виклали дієві інструменти, щоб допомогти підприємствам оптової торгівлі здійснювати їх діяльність та запобігти потраплянню фальсифікованих лікарських засобів до обігу».

На адаптацію українського фармзаконодавства з директивами ЄС, направлена і робота 5 робочих груп при Держлікслужбі Україні, які були створені ще у червні цього року. Результатом діяльності фахівців професійних асоціацій, громадських та пацієнтських організацій, експертів ринку, співробітників МОЗ та Держлікслужби – є розробка понад 20 проектів  нормативно-правових актів. «Запропоновані сучасні норми, які знімають бюрократичні перепони для ведення бізнесу, дають законодавче вирішення тих проблем, які заважають розвитку фармсправи, а відтак, створюють передумови для своєчасного забезпечення українців якісними і безпечними ліками, відкривають шляхи для здешевлення препаратів. Так, запропоновані зміни до Ліцензійних умов, які розроблені робочою групою з питань оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, відкривають можливість налагодити додатковий канал постачання лікарських засобів від виробників до аптек. Це позитивно вплине на своєчасне наповнення аптечних полиць, сприятиме розширенню асортименту та, що важливо, — аптеки отримуватимуть ліки за цінами виробників», – відмітив Голова Держлікслужби.

Розроблені зміни до Ліцензійних умов є важливим базовим документом. Він націлений на спрощення та дерегуляцію ліцензування, оптимізацію у заповненні форм документів, необхідних для одержання ліцензій суб’єктами, вдосконалення механізму передліцензійної перевірки, встановлення зрозумілих кваліфікаційних вимог до персоналу аптечних закладів та усуває дублювання функцій контролюючих органів при перевірці суб’єктів господарювання. «Ці ініціативи йдуть у руслі із запропонованим проектом Національної стратегії побудови нової системи охорони здоров’я України на період 2015–2025 рр., який включає фармацевтичну реформу. Її мета полягає в тому, щоб зробити ліки безпечними, доступними та ефективними», – наголосив у виступі Михайло Пасічник.

Окрім того, діяльність Держлікслужби направлена на дерегуляцію та децентралізацію. Нині фахівці Держлікслужби України опрацьовують можливість з передачі повноважень з видачі ліцензій з роздрібної торгівлі лікарськими засобами територіальним службам. Ця ініціатива спрямована на максимальне спрощення умов для старту та ведення бізнесу, надає можливість підприємцям оперативно отримувати дозвільні документи безпосередньо на місцях. Держлікслужба України підтримує й пропозиції щодо посилення ролі професійних асоціацій та запровадження системи саморегулювання у фармспільноті.

До того ж, в рамках послаблення регуляторного тиску, планується створення так званого «електронного офісу» заявника. За допомогою такого ресурсу суб’єкт господарювання зможе обмінюватись інформацією з регулятором в режимі он-лайн, що зменшить безпосередній контакт заявників з фахівцями Держлікслужби, зробить співпрацю максимально ефективною та прозорою.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Підписано Наказ про припинення повноважень Громадської ради при Держлікслужбі України

Наступна

Набрав чинності наказ МОЗУ "Про затвердження Порядку контролю якості лікарських засобів під час оптової та роздрібної торгівлі"