"Головне завдання Держлікслужби – забезпечити українців якісними ліками легального виробництва" – Михайло Пасічник

Опубліковано 21.11.2014 о 00:00

https://www.diklz.gov.ua/img/publishing/?id=644720https://www.diklz.gov.ua/img/publishing/?id=644722

Під час робочої поїздки у Запоріжжя Михайло Пасічник поінформував  операторів ринку про проведену роботу Держлікслужби щодо заборони обігу лікарських засобів з ознаками фальсифікату. Так, Держлікслужба України спільно зі Службою безпеки України проводять роботу щодо випадку викриття неліцензійних складів і лінії по виробництву продукції із сировини «in bulk» у Харківській області, які функціонували з 2013 року. За цим фактом, Держлікслужба України тимчасово заборонила обіг лікарського засобу КАРСИЛ, таблетки, серій 2010114, 2160114, 2250114, 2320114, з маркуванням АТ "Софарма", Болгарія, АТ "Болгарська роза-Севтополіс", Болгарія та лікарського засобу ФЕСТАЛ®, драже № 20, № 100.

Так, упаковки лікарського засобу КАРСИЛ, таблетки, серій 2010114, 2160114, 2250114, 2320114, мають суттєві візуальні відмінності від оригінальної продукції легального виробника. За інформацією виробника АТ "Софарма", Болгарія та представництва ПАТ "Вітаміни", характерними ознаками фальсифікації лікарського засобу КАРСИЛ®, таблетки, вкриті оболонкою, по 22,5 мг № 80, з маркуванням виробника АТ "Софарма", Болгарія; АТ "Болгарська роза – Севтополіс", Болгарія, є невідповідність за показником "Маркування", а саме:

–          на боковому ребрі упаковки фальсифікованого лікарського засобу, де наведена інформація про виробників, наявна орфографічна помилка у слові "Севтополыс" (в оригінальному зразку зазначено – "Севтополіс");

–          в фальсифікованих зразках, у наведеній інформації щодо лікарського засобу за допомогою шрифту Брайля, а саме: у слові "Карсил®" — літера "Л" та у слові "Таблетка" літера "Т" — не відповідають алфавіту.

Всі ці відмінності між оригінальним та підробним лікарським засобом Михайло Пасічник продемонстрував операторам ринку на відібраних службою упаковках, що мають ознаки фальсифікату і  закликав представників роздрібних мереж прискіпливо здійснювати вхідний контроль Уповноваженими особами, перевіряти за ліцензійним реєстром нових постачальників та з особливою обережністю ставитися до цінових пропозицій на ліки, які значно нижчі за середньоринкові. У разі виникнення сумнівів невідкладно звертатися до Держлікслужби України чи її територіальних органів.

Михайло Пасічник зазначив: «Спільні дії у боротьбі з неякісною та фальсифікованою продукцією є особливо актуальними з огляду на факт викриття неліцензійного виробництва та тимчасове обмеження контрольних функцій Держлікслужби. Відтак, ми розраховуємо, що загальними зусиллями працівників аптечних мереж, виробників, контролюючих державних органів ми зможемо не допустити потрапляння фальсифікату на ринок і убезпечити українців від споживання неякісних ліків».

Під час зустрічі суб’єкти ринку висловили свою стурбованість тим фактом, що нині Держлікслужба Україні має обмежені можливості у здійсненні перевірок. Зокрема, генеральний директор компанії «МедФармХолдинг» Петро Чепель відзначив: «Відсутність повноцінних функцій нагляду, що закріплена за Держлікслужбою України, позначається на стані фармацевтичного ринку. Адже, хоча більшість суб’єктів господарювання переймаються, щоб українські пацієнти купували лише якісні лікарські засоби легального виробництва, але є й ті, що за відсутності необхідного контролю та перевірок, можуть відчути свою безкарність і постачати на ринок ліки сумнівного походження».

Голова Держлікслужби України продемонстрував ще одні заборонені до обігу ліки. Він зазначив, що нині з декількох причин під заборону потрапив лікарський засіб ФЕСТАЛ – у цього препарату закінчилася дія реєстраційного посвідчення, попередньо було встановлено факт незабезпечення гарантії якості за показниками "Ідентифікація. Альфа амілаза", "Мікробіологічна чистота", а деякі його серії мають підозру на фальсифікацію.

Між тим споживачі незручностей через заборону не відчують. Адже замість цього препарату на ринок виведено новий під назвою ФЕСТАЛ® НЕО, таблетки, вкриті оболонкою, кишковорозчинні № 10 (10х1), № 20 (10х2) у блістерах (фасування з форми in bulk фірми-виробника ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров’я", Україна) виробник ТОВ "Фармекс Груп", Україна, заявник ТОВ "Санофі-Авентіс Україна", Україна (реєстраційне посвідчення №UA/11255/01/02).

На завершення М.Пасічник ще раз закликав представників аптечних мереж взяти цю інформацію до уваги і неухильно дотримуватися вимог законодавства України. Адже згідно літери закону  відповідальність за фальсифікацію лікарських засобів або їхній обіг передбачена статтею 321-1 Кримінального кодексу України

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Приведення методів контролю якості лікарських засобів у відповідність до чинних редакцій провідних фармакопей

Наступна

Чергове засідання Комітету PIC/S та щорічний Семінар PIC/S 2014