Громадська рада при Держлікслужбі України обговорила проблемні питання про виписування рецептів за МНН

Опубліковано 03.02.2014 о 00:00

На черговому засіданні Громадської ради при Державній службі України з лікарських засобів (далі – Громадської ради) обговорено проблемні питання про виписування рецептів за міжнародною непатентованою назвою (МНН).

 

 Нагадаємо, що наказом МОЗ України від 29.11.2013 р. №1034 затверджено зміни до Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків та вимог-замовлень.

 

 Відтепер лікарі зобов’язані виписувати рецепти на лікарські засоби за МНН, а провізори, у свою чергу, з представленого в аптеці асортименту препаратів повинні підібрати для пацієнта кілька лікарських засобів з однаковою діючою речовиною і властивостями, з яких пацієнт зможе обрати найоптимальніший препарат у прийнятному для нього ціновому діапазоні. Але як лікарі, так і провізори не мають інформації щодо взаємозамінності генеричних лікарських засобів.

 

 «Під час спільної наради з керівниками найбільших аптечних мереж України 25 грудня 2013 року Костянтин Грищенко, віце-прем’єр-міністр України, дав доручення МОЗ України підготувати перелік взаємозамінних генеричних препаратів, –повідомила Перший заступник Голови Держлікслужби України Інна Демченко. – На жаль, не зважаючи на те, що Держлікслужба України є співвиконавцем цього доручення, ми досі не отримала інформації про створення зазначеного переліку».

 

 І. Демченко зазначила, що під час Колегії МОЗ України щодо підсумків діяльності галузі охорони здоров’я за 2013 рік, Голова Держлікслужби УкраїниО. Соловйов запропонував включити до проекту рішення Колегії пункт 3, відповідно до якого МОЗ Україниповинен проаналізувати всі генеричні препарати, які є в нашій країні, і відповісти на питання: з якими препаратами вони порівнювалися при державній реєстрації і які дослідження при цьому проводилися. Складений за результатами такого аналізу перелік необхідно опублікувати у доступних для лікарів та пацієнтів джерелах, а Держлікслужба України, у свою чергу, надасть його аптечним закладам.

 

 Крім того, виконавчий директор Асоціації виробників інноваційних ліків «АПРАД» Юрій Савко озвучив проблемний пункт наказу МОЗ України від 29.11.2013 р. №1034. Згідно змін у пункті 1.9 глави 1 наказу МОЗ України від 19.07.2005 р. №360прописано, що торговельна назва у рецепті зазначається, якщо лікарський засіб не має міжнародної непатентованої назви, належить до подібних біологічних лікарських засобів (біосимілярів), відпускається на пільгових умовах чи безоплатно, підлягає предметно-кількісному обліку. Тобто, рецепти на біологічні лікарські засоби (біопрепарати) відтепер також виписуються за МНН, що є порушенням рекомендацій ВООЗ щодо біологічних продуктів.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Фармакопейний центр поновив каталог фармакопейних стандартних зразків

Наступна

Костянтин Грищенко: Забезпечення населення якісними, ефективними й доступними ліками – одна з найважливіших соціальних місій влади