До уваги виробників/власників реєстраційних посвідчень лікарських засобів, які містять у своєму складі сартани!!!

Опубліковано 19.02.2019 о 16:17

Згідно з рішенням від 1 лютого 2019 року Комітету з лікарських засобів для людини (CHMP) Європейського агентства з лікарських засобів (European Medicines Agency – EMA) компанії, що виробляють лікарські засоби класу сартанів (блокатори рецепторів ангіотензину II), повинні переглянути свої виробничі процеси, щоб уникнути появи домішок нітрозаміну.

Компанії матимуть перехідний період для внесення будь-яких необхідних змін, протягом якого застосовуватимуться жорсткі тимчасові обмеження на рівні цих домішок. По закінченню цього періоду компаніям доведеться продемонструвати, відсутність кількісно визначених рівнів цих домішок у своїй продукції, для отримання дозволу на використання в ЄС.

Ці рекомендації містять огляд Європейської агенції з лікарських засобів стосовно N-нітрозодиметиламін (NDMA) і N-нітрозодиетиламін (NDEA), які класифікуються як вірогідні канцерогени людини (речовини, які можуть викликати рак) і були виявлені у деяких препаратах сартанів.

Для переважної більшості препаратів сартанів, домішки або не були виявлені або були присутні на дуже низьких рівнях.

Огляд оцінив найвищий можливий ризик розвитку раку з цими домішками. Було зроблено висновок, що на 100 000 пацієнтів, що приймали валсартан, виробництва Zhejiang Huahai (де були знайдені найвищі рівні домішок) щодня протягом 6 років у найвищій дозі може виникнути 22 додаткових випадки раку, що викликаний NDMA. Домішка NDEA в цих лікарських засобах може призвести до 8 додаткових випадків у 100 000 пацієнтів, які приймають ліки в найвищій дозі щодня протягом 4 років.

Оцінки були екстрапольовані з досліджень на тваринах і є дуже низькими в порівнянні з ризиком раку в ЄС.

 

Тестування під час і після перехідного періоду

Хоча мета полягає в тому, щоб не мати кількісних домішок нітрозаміну в сартанах, тимчасові обмеження були встановлені для NDMA і NDEA відповідно до сучасних міжнародних керівних принципів.

Продукти, що містять або домішки вище цих меж, або продукти, що містять обидва нітрозаміни на будь-якому рівні, не допускаються в ЄС.

Межі засновані на максимальному щоденному вживанні для кожної домішки, отриманої з досліджень на тваринах: 96,0 нанограм для NDMA і 26,5 нанограм для NDEA. Поділ їх на максимальну добову дозу для кожної активної речовини дає межу в частках на мільйон (див. Таблицю 1).

 

Table 1. Temporary limits for NDMA and NDEA impurities

 

 

NDMA

NDEA

Active substance

(max daily dose)

Maximum daily intake (ng)

Limit (ppm)

Maximum daily intake (ng)

Limit (ppm)

Candesartan (32 mg)

96.0

3.000

26.5

0.820

Irbesartan (300 mg)

96.0

0.320

26.5

0.088

Losartan (150 mg)

96.0

0.640

26.5

0.177

Olmesartan (40 mg)

96.0

2.400

26.5

0.663

Valsartan (320 mg)

96.0

0.300

26.5

0.082

 

Перехідний період, який триватиме 2 роки, дозволить компаніям внести необхідні зміни у виробничі процеси та запровадити режими тестування, які здатні виявляти найменші кількості цих домішок.

Після перехідного періоду компанії повинні виключити наявність у своїх продуктах ще більш низьких рівнів NDEA або NDMA (<0,03 частин на мільйон).

 

Розслідування триває

EMA та національні органи продовжуватимуть досліджувати присутність домішок нітрозаміну в лікарських засобах, включаючи інші домішки, такі як N-нітрозоетилізопропіламін (EIPNA), N-нітрозодиізопропіламін (DIPNA) та N-нітрозо-N-метиламінову кислоту (NMBA).

Рекомендації EMA для NDMA та NDEA будуть направлені до Європейської комісії для прийняття юридично обов’язкового рішення. Звіт про оцінку з більш детальною інформацією про огляд буде опублікований найближчим часом на веб-сайті ЄМА.

 

Посилання: (https://www.ema.europa.eu/en/news/sartan-medicines-companies-review-manufacturing-processes-avoid-presence-nitrosamine-impurities)

 

Додатково:

Відповідно до інформації розміщенної на сайті Держлікслужби від 18.09.2018 ДП “Центральна лабораторія з аналізу якості лікарських засобів і медичної продукції” вже відпрацьовано методику контролю для визначення домішок NDMA та NDEA в зразках готових лікарських засобів, які містять валсартан.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Європейський парламент закликав дослідити канабіс для медичних цілей і створити єдині правила його використання

Наступна

Роман Ісаєнко переміг у конкурсі на зайняття вакантної посади Голови Держлікслужби