К.Грищенко: Україна очистить фармацевтичний ринок від фальсифікату

Опубліковано 11.06.2013 о 00:00

11 червня 2013 року Віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко взяв участь у відкритті регіональної конференції "Підходи до практичної реалізації конвенції Ради Європи про підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров’я (Конвенція Medicrime)".

 

 «Мені дуже приємно усвідомлювати той факт, що Україна є першою і поки єдиною в даний час державою-членом Ради Європи, яка ратифікувала Конвенцію Ради Європи Medicrime про підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують здоров’ю людей», – зазначив на відкритті конференції К.Грищенко.

 

 Віце-прем’єр нагадав, що цей документ був підписаний двадцяти двома країнами з числа держав-членів і спостерігачів Ради Європи та став першою міжнародною угодою в галузі кримінального права, який стосується фальсифікації медичної продукції і злочинів, що загрожують здоров’ю населення. Він висловив переконання, що найближчим часом інші європейські країни наслідують приклад України та ратифікують цей важливий міжнародний документ.

 

 К.Грищенко наголосив на тому, що Уряд України взяв чіткий курс на максимальну гармонізацію усіх правил та стандартів з європейським законодавством, особливо тих, які стосуються споживання ліків та безпеки наших громадян. Серед таких кроків Віце-прем’єр-міністр нагадав про набуття у 2012 році членства Україною в Європейській Фармакопеї, приєднання з 2011 року Держлікслужби до міжнародної організації PIC/S, введення обов’язкової норми GMP для всіх виробників ліків та запровадження з 1 березня 2013 року ліцензування імпорту.

 

 «З метою запобігання попадання фальсифікованих лікарських засобів в легальний обіг, за технічної підтримки Європейського директорату з якості лікарських засобів Ради Європи, в Україні здійснюється впровадження системи відстеження лікарських засобів», – підкреслив К.Грищенко.

 

 Окрім того, Віце-прем’єр нагадав, що Україна першою серед країн СНД у 2011 році ввела кримінальну відповідальність за фальсифікацію лікарських засобів, а у 2012 році, така відповідальність була посилена.

 

 «Нещодавно, в тому числі і за моєї ініціативи, в національному законодавстві було затверджено поняття «великі» і «особливо великі» розміри фальсифікованих лікарських засобів. Це дозволить правоохоронним органам чітко визначати рівень відповідальності фальсифікаторів. Результатом посилення державного контролю якості лікарських засобів стало те, що протягом 3-х років до споживача не допущено близько 8 млн. упаковок лікарських препаратів невідповідної якості, на суму близько 15 млн. євро», – наголосив Віце-прем’єр.

 

Довідково

 

Відкриття Конвенції MEDICRIME для приєднання відбулося 28 жовтня 2011 р. у Москві. На сьогодні це вже зробили 22 країни світу, в тому числі: Австрія, Бельгія, Вірменія, Гвінея, Данія, Ізраїль, Ісландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Ліхтенштейн, Люксембург, Марокко, Молдова, Німеччина, Португалія, Російська Федерація, Туреччина, Україна, Фінляндія, Франція, Швейцарія.

 

 Конвенція "MEDICRIME" є першим міжнародним інструментом кримінального законодавства, яка рекомендує кожнійдержаві-учасниці передбачити в національному законодавстві відповідальність за:

 

 умисне виробництво фальсифікованої медичної продукції, активних речовин, наповнювачів, компонентів, матеріалів та приладдя;

 

 навмисне постачання і торгівлю фальсифікованими лікарськими засобами, активними речовинами, наповнювачами, компонентами, матеріалами та приладдям, де під поставкою маються на увазі дії, пов’язані з посередництвом, брокерством, закупівлею, продажем, даруванням, просуванням (включаючи рекламу) цієї продукції;

 

 фальсифікацію будь-яких документів, що мають відношення до медичної продукції, з метою ввести споживачів в оману щодо її автентичності;

 

 подібні злочини – несанкціоноване виробництво або постачання лікарських засобів та маркетинг медичних виробів, що не відповідають певним вимогам.

 

 Конвенція MEDICRIME також забезпечує основу для національного і міжнародного співробітництва між різними секторами державного управління, координації на національному рівні, захисту жертв і свідків злочинів, пов’язаних з фальсифікацією медичної продукції.

 

 kmu.gov.ua

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Начальник Державної служби з лікарських засобів у Вінницькій області Котлінський І.В. з виїзною нарадою у Калинівському, Літинському і Хмільницькому районах

Наступна

Начальник Державної служби з лікарських засобів у Вінницькій області Котлінський І.В. з виїзною нарадою у Чернівецькому, Мурованокуриловецькому, Могилів-Подільському районах