Легалізація діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту (крім АФІ) у період воєнного стану

Опубліковано 29.03.2022 о 10:36

Легалізація діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту (крім АФІ) у період воєнного стану

 

В умовах воєнного стану критично важливим є забезпечення належного та безперервного функціонування діяльності суб’єктів господарювання, які займаються забезпеченням населення лікарськими засобами. 

Держлікслужба у свою чергу продовжує працювати та виконувати свої обов’язки у частині ліцензування господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів). 

Суб’єкти господарювання, які відкривають аптеки, аптечні пункти, склади, можуть звернутись до Держлікслужби з відповідними заявами та документами, передбаченими Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 р. № 929.

За результатами розгляду таких заяв Держлікслужба вносить інформацію про ліцензіатів та місця провадження діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) до Ліцензійного реєстру. 

 

Поряд із цим, легалізувати діяльність, провадження якої відповідно до законодавства потребує наявності ліцензії, можна у спрощений спосіб. 

Кабінет Міністрів встановив, що у період воєнного стану право на провадження господарської діяльності може набуватися суб’єктами господарювання на підставі подання до Міністерства економіки України, а суб’єктами господарювання, що здійснюють охоронну діяльність, – до Міністерства внутрішніх справ України, декларації про провадження господарської діяльності.

Відповідну постанову від 18 березня 2022 року № 314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» розміщено на Урядовому порталі.

Перелік відомостей, які вносяться до декларації, визначено у додатку 1 до Постанови.

Декларація може бути подана за вибором суб’єкта господарювання незалежно від задекларованого (зареєстрованого) місцезнаходження (місця проживання), місця провадження господарської діяльності або місцезнаходження відповідного об’єкта:

в електронній формі – через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, зокрема засобами мобільного додатку Порталу;

у паперовій формі – через центр надання адміністративних послуг, подана особисто суб’єктом господарювання або уповноваженою особою, надіслана поштою.

Також, Постановою визначено, що суб’єкти господарювання, які набули право на провадження господарської діяльності на підставі декларації, у разі відсутності відповідних дозвільних документів (документи дозвільного характеру, ліцензії та/або інші результати надання публічних послуг), невідкладно, але не пізніше одного місяця після припинення чи скасування воєнного стану звертаються до відповідних органів ліцензування, дозвільних органів та суб’єктів надання публічних (електронних публічних) послуг і отримують відповідні дозвільні документи в порядку, строки та на умовах, передбачених законодавством, без зупинення (припинення) їх діяльності.

 

При цьому додатком 2 до Постанови визначено перелік видів господарської діяльності, які не можуть провадитися  на підставі подання декларації в умовах воєнного стану. 

Зокрема, не можуть скористатись спрощеною декларативною процедурою субєкти господарювання, які не мають ліцензії на провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Заява PIC/S щодо ситуації в Україні

Наступна

Презентовано новий розділ «Довідника безбар'єрності» – «У воєнний час»