Михайло Пасічник взяв участь у засіданні правління Об'єднання організації роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України

Опубліковано 24.10.2014 о 00:00

Голова Держлікслужби України Михайло Пасічник сьогодні виступив на розширеному засіданні Об’єднання організації роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України. Він ознайомив представників фарміндустрії із законодавчими напрацюваннями робочих груп, що працюють при службі, розповів про останні новини діяльності Держлікслужби. У своєму виступі, Михайло Францович підтримав ініціативи об’єднання, які були винесені на обговорення і проголосовані членами правління. Серед головних пропозиції: провадження регуляторної політики в контексті дерегуляції галузі та гармонізації із законодавством ЄС, проект Програми реформування системи закупівель лікарських засобів за кошти державного та місцевих бюджетів, створення Фармацевтичної палати України.

Михайло Пасічник відзначив, що на сьогодні в Україні назріла необхідність створення професійної самоврядної організації. Він зазначив: «В Польщі Фармацевтична палата має широкі повноваженняведе облік фармацевтів, провадить нагляд за їхньою етичною поведінкою, дає допуск своїм членам на ведення аптечного бізнесу, займається підвищенням кваліфікації провізорів. А відтак, створення такої самоврядної організації в Україні сприятиме виведенню аптечної справи на новий професійний рівень, згідно євро стандартів».

Голова Держлікслужби України висловився і за децентралізацію галузі: «Ідея громадського самоврядування заслуговує особливої уваги і є позитивною» — зауважив Михайло Пасічник. Зокрема, він зазначив, що ліцензування фармацевтичного бізнесу як в Україні, так і в країнах ЄС є прерогативою державних органів влади. В той же час, в рамках децентралізації, функції з ліцензування можливо варто було б передавати на місцятериторіальним підрозділам Держлікслужби. Це, звичайно вимагатиме внесенням змін до законодавства та, зрештою, суттєво спростить і прискорить процес видачі ліцензій операторам ринку.

На завершення засідання, члени правління Об’єднання організації роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України висловили подяку Голові Держлікслужби та за те, що нині очолюване ним відомство, веде конструктивний діалог з фармбізнесом й за ті законодавчі ініціативи, які розробляє служба. Як-то, участь в розробці законопроекту "Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо обігу та державного контролю якості лікарських засобів, ввезених на митну територію України», який 20 жовтня був прийнятий Верховною Радою. Вони відмітили, що це є одним із важливих законів, який забезпечить раціональне використання лікарських засобів закуплених у межах державних програм у боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та іншими соціально-небезпечними захворюваннями за кошти державного бюджету та сприятиме своєчасному здійсненню державного контролю якості лікарських засобів, що ввозяться на територію України.  Представники фарміндустії висловили сподівання, що створений у фармацевтичному секторі позитивний регуляторний клімат дозволить і в подальшому розробляти акти потрібні суспільству і оперативно впроваджувати їх у життя.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Вектор руху - до Європейського Союзу

Наступна

Законодавчі інновації у сфері реєстрації та контролю якості ліків: коментар Михайла Пасічника