Ми створюємо умови для більшої доступності лікарських засобів

Опубліковано 11.01.2022 о 13:36

В Україні, починаючи з 24 грудня 2021 року, розпочали ліцензування електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами за сучасними європейськими стандартами.

В умовах пандемії COVID-19 зручна та доступна доставка споживачам якісних лікарських засобів набуває особливого значення, що знайшло своє відображення у прийнятому Законі «Про внесення змін до статті 19 Закону України «Про лікарські засоби» щодо здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами» та розроблених Держлікслужбою нормах здійснення діяльності з електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами та їх доставки споживачам, що затверджені Урядом. Уперше визначено поняття «електронна роздрібна торгівля лікарськими засобами», унормовано умови залучення для доставки ліків операторів поштового зв’язку, а також передбачено наявність власного веб-сайта в адресному просторі українського сегмента Інтернету, інформація про який внесена до Переліку суб’єктів господарювання, що мають право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Нагадуємо, що заборонено електронну роздрібну торгівлю та доставку  кінцевому споживачу:

  • лікарських засобів, реалізація (відпуск) яких громадянам здійснюється за рецептами лікарів (крім відпуску таких лікарських засобів за електронним рецептом у порядку, встановленому МОЗ);
  • лікарських засобів, обіг яких відповідно до закону здійснюється за наявності ліцензії на провадження діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів;
  • сильнодіючих, отруйних, радіоактивних лікарських засобів та медичних імунобіологічних препаратів, перелік яких визначається МОЗ.

Відзначимо, що замовник має право відмовитися від доставленого лікарського засобу під час отримання та має право вимагати повернення коштів від ліцензіата, який здійснив продаж такого лікарського засобу у таких випадках:

  • пошкоджено первинну та/або вторинну упаковку лікарського засобу;
  • минув термін придатності лікарського засобу;
  • Держлікслужбою опублікована заборона реалізації та застосування лікарського засобу;
  • доставлене замовлення не відповідає замовленому за кількістю або складом, найменуванням, дозуванням, формою випуску, ціною.

При цьому споживач має право повернути його співробітнику служби доставки ліцензіата, який здійснив доставку, без оплати доставленого лікарського засобу та/або послуг з його доставки та/або вимагати належного виконання замовлення.

Таким чином, тепер пацієнти отримуватимуть потрібні ліки у зручний для них спосіб, а держава забезпечує належний контроль їх якості і безпечності.

Бажаємо здоров’я!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Курс «Безбар’єрна грамотність»

Наступна

Інформування та підвищення обізнаності споживачів