Позиція деяких представників експертного середовища щодо вакцинації проти грипу живими ослабленими вакцинами

Опубліковано 12.10.2017 о 00:00

Кафедра психосоматичної медицини і психотерапії НМУ імені О. О. Богомольця

15 серпня 2017 року

Про те, як корисно буває збирати та аналізувати статистичні дані.

В США аналіз щеплень за минулий сезон продемонстрував повну неефективність живих ослаблених вакцин проти грипу (це ті, що вводяться інтраназально).

Більше того, ті, що щепились, хворіли на грип частіше за нещеплених, причому в 2,5 рази…

Профільні організації США рекомендують відмовитись від використання цього виду вакцин (а користуватись тільки інактивованими) до з’ясування обставин.

https://uk.e-medjournal.com/index.php/psp/article/view/60

США відмовляються від вакцин проти грипу

Vitaliy Bezsheiko

Редакція журналу

Аналіз результатів щеплень за 2015-16 рр. продемонстрував повну марність використання живих ослаблених вакцин проти грипу.

Актуальність

Гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) являють собою групу схожих за клінічною картиною станів, збудниками яких є різноманітні віруси із тропністю до дихальної системи. Без спеціальних лабораторних діагностичних методів визначити тип збудника у інфікованої людини неможливо.

Кожного року через засоби масової інформації лунає заклик про необхідність щеплень проти групи задля запобігання інфекції. Але чи дійсно протигрипозні вакцини є дієвими?

Слід відмітити, що вірус грипу не є найчастішою причиною ГРВІ. По даним епідеміологічних досліджень цей збудник є причиною ГРВІ у 10% випадків [1]. Серед жителів Північної Півкулі спалахи цієї інфекції реєструються переважно з листопада по березень, а Південної – з травня по вересень. Локальні епідемії грипу можуть виникати час від часу в різних країнах, щодо глобальнихце доволі рідкісне явище.

Зазвичай, у здоровому організмі грипозна вірусна інфекція є самолімітованою та дуже рідко призводить до ускладнень. Але щодо групи ризику (діти, вагітні жінки, особи з ослабленим імунітетом) рекомендованим є проведення щеплень перед очікуваним сезонним спалахом. На світовому ринку існують 4 типи вакцин:

  1. Вакцина із цільними інактивованими віріонами, яка складається із цілих вірусів, що були попередньо інактивованівбиті»).
  2. Інактивовані вакцини із вірусних субодиниць (субодиничні вакцини), які містять поверхневі антигени вірусу.
  3. Інактивовані вакцини із розділених віріонів, які містять поверхневі та внутрішні антигени.
  4. Живі ослаблені вакцини, які містять вірус, що може розмножуватись тільки в поверхневих шарах носових ходів (тому їх вводять інтраназально).

Ефективність вакцин проти грипу є предметом наукових дискусій, оскільки на відміну від багатьох інших видів щеплень, позитивні ефекти щеплень від грипу якщо й не сумнівні, то точно не такі очевидні. Окрім того, ефективність конкретних вакцин сильно варіює в залежності від року. Доказову базу щодо ефективності вакцин проти грипу ми детально розглянемо у одній із майбутніх статей.

Аналіз результатів щеплень за 2015-16 р.р. в США

Нашу увагу привернув аналіз результатів щеплень проти грипу дітей та дорослих жителів США за минулий «грипозний» сезон. Робота була опублікована у серпні в «The New England Journal of Medicine» [2]. В дослідження включили всіх осіб старше 6 місяців від народження (вагома частина вибіркималі діти). Діагноз грипозної інфекції підтверджувався за допомогою полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі (real-time reverse-transcriptase polymerase chain reaction, RT-PCR).

Маючи базу даних щодо щеплень, вчені порівняли скільки щеплених осіб мали за досліджуваний період підтверджений діагноз інфекції грипу та скільки таких осіб було серед нещеплених. Результати представлені в таблиці 1.

Таблиця 1. Ефективність інактивованих та живих ослаблених вакцин.

Підгрупа

К-ть тих, хто захворів

Загальна кількість

Доля тих, хто захворів, %

Ефективність, %

Тип вакцини

Всі інактивовані

357

1908

19

60*

Жива ослаблена

319

1362

23

5

Всі інактивовані вакцини

Тип вірусу А(H1N1)

170

1721

10

63

Тип вірусу В

176

1727

10

54

Живі ослаблені вакцини

Тип вірусу А(H1N1)

152

1195

13

-19

Тип вірусу В

156

1199

13

18

*ефективність вакцини на рівні 60% означає, що ризик захворіти у тих, хто був вакцинований, був на 60% менше, ніж у невакцинованих.

Як видно із отриманих результатів, інактивовані вакцини, дійсно, були доволі ефективними. А ось що стосується живих ослаблених вакцин, вони не те, щоб не були ефективними, а, навпаки, підвищували ймовірність захворіти на грип.

Так, серед щеплених живими ослабленими вакцинами дітей (2-17 років) ризик захворіти на грип був у 2.7 рази вищий, ніж у нещеплених (95% довірливий інтервал 1.6-4.6; р<0.001).

Враховуючи ці результати, Комітет з питань імунізаційної практики, США, рекомендує відмовитись від використання цих вакцин у наступному сезоні грипу. Оскільки дослідження проводилось під патронатом Управління з контролю та попередження захворювань, США, ця рекомендація, скоріше за все, буде виконана урядом.

Список використаної літератури:

1. Vaccines for preventing influenza in healthy adults.

Demicheli V, Jefferson T, Al-Ansary LA, Ferroni E, Rivetti A, Pietrantonj CD.

Cochrane Database of Systematic Reviews.2014;3:CD001269.

 

2. Influenza Vaccine Effectiveness in the United States during the 2015-2016 Season.

Jackson ML, Chung JR, Jackson LA, Phillips CH, Benoit J, Monto AS, Martin ET, Belongia EA, McLean HQ, Gaglani M, Murthy K, Zimmerman R, Nowalk MP, Fry AM, Flannery B. 

N Engl J Med.2017;377(6):534-543.

 

З оригіналом даного матеріалу можна ознайомитись за посиланням:

https://www.facebook.com/psychotherapy.nmu/posts/687965998066003

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Інформація щодо проходження державного контролю вакцин для профілактики грипу

Наступна

Делегація Держлікслужби взяла участь у семінарі з питань підроблення медичної продукції та подібних злочинів, що загрожують охороні здоров'я