Представлено план євроінтеграційних заходів у сфері фармації на 2024 рік

Опубліковано 13.02.2024 о 15:11

Посадовці Держлікслужби взяли участь у зустрічі щодо євроінтеграційних процесів у фармацевтичному секторі, що відбулася в Міністерстві охорони здоров’я за участі Міністра Віктора Ляшка та його заступників, голови профільного парламентського Комітету Михайла Радуцького, представників підрозділів МОЗ України, Державного експертного центру, міжнародних партнерів та учасників ринку.

Учасники зустрічі зазначили, що в Україні триває процес приведення національного законодавства у відповідність до законодавства Європейського Союзу. Відповідна робота в цій сфері ведеться й у фармацевтичній галузі.

Наразі сформовано план євроінтеграційних заходів у сфері охорони здоров’я на 2024 рік. Частина цього плану стосується євроінтеграційних процесів у фармацевтичному секторі та введення в дію розробленого Комітетом Закону України «Про лікарські засоби».

Серед пріоритетів роботи у фармацевтичній сфері:

– ухвалення закону про медичні вироби та технічні регламенти;

– розробка національної системи верифікації лікарських засобів;

– впровадження міжнародного формату подачі загального технічного документа (еСТD) для реєстрації лікарських засобів;

– проведення доклінічних досліджень та клінічних досліджень (випробувань);

– побудова системи фармаконагляду.

На зустрічі також презентовано стратегію перехідного періоду щодо функціоналу Державного експертного центру під час створення Органу державного контролю та модель фінансування цієї організації.

Захід було проведено за сприяння проєкту «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців» (SAFEMed), який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Інструмент моделювання сценаріїв фінансування органу державного контролю у сфері фармацевтики, який розробили партнери проекту SAFEMed/USAID, враховує міжнародний досвід створення подібних організацій та аналіз доходів усіх поточних інституцій.

 

 

За матеріалами МОЗ та Комітету з питань здоров’я нації,

медичної допомоги та медичного страхування 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Звіт за 05 - 09 лютого 2024 року

Наступна

Звіт за 12 - 16 лютого 2024 року