Представники Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками взяли участь в 13-му «Аптечному саміті України»

Опубліковано 08.12.2023 о 15:30

07 грудня 2023 року представники Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками взяли участь в 13-му «Аптечному саміті України». Захід був організований Аптечною професійною асоціацією України (АПАУ). В саміті також взяли участь Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. Також серед учасників саміту – народні депутати України, члени Комітетів Верховної Ради, Керівництво НСЗУ, посадові особи Міністерств, представники виробників та дистриб’юторів фармацевтичної продукції, експерти фармації, освітяни, учасники профільних громадських організацій та об’єднань. Загалом, цього року захід зібрав близько 300 фахівців, а також більше сотні охочих доєднались до обговорення важливих проблем галузі – онлайн.

В своєму виступі Голова Держлікслужби Роман Ісаєнко, зокрема, зупинився на основних напрацюваннях очолюваного ним відомства за 2023 рік.

За ініціативи та доручення Міністерства охорони здоров’я України Держлікслужбою було розроблено проєкт змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) щодо лібералізації вимог до площ аптек, розташованих і сільській місцевості. Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 22.09.2023 № 1015 (набула чинності 26.11.2023), якою затверджено відповідні зміни до пункту 168 Ліцензійних умов.

Згідно з внесеними змінами:

  • площа аптек, розташованих у селищах та селищах міського типу, має становити не менше ніж 30 м2, площа торговельного залу – не менше ніж 13,5 м2
    (у попередній редакції пункту 168 Ліцензійних умов – 40 та 18 м2 відповідно);
  • площа аптек, розташованих у селі, – не менше ніж 18 м2, площа торговельного залу – не менше ніж 6 м2, приміщення для зберігання лікарських засобів – не менше ніж 3,6 м2; кімната для персоналу – не менше ніж 2,4 м2, (у попередній редакції пункту 168 Ліцензійних умов мінімальна площа цих приміщень становила 30, 10, 6 та 4 м2 відповідно).

Постановою Кабінету Міністрів України від 04.08.2023 № 809 схвалено створення мобільних аптечних пунктів. Зазначені зміни розроблено Держлікслужбою за дорученням МОЗ з метою забезпечення доступності населення до лікарських засобів, які відпускаються через аптечні заклади, шляхом створення правових передумов для функціонування в Україні мобільних аптечних пунктів, які забезпечуватимуть відпуск (реалізацію) лікарських засобів у разі відсутності аптеки та/або аптечного пункту. Також, визначено поняття «мобільний аптечний пункт» – транспортний засіб, який використовується ліцензіатом, що провадить господарську діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами з метою забезпечення населення лікарський засобами шляхом їх реалізації, відомості про який внесено до ліцензійного реєстру». Також, такі аптечні пункти відпускатимуть ліки, які підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки».

Також заплановано внесення змін до Ліцензійних умов щодо обов’язкової участі аптек, які знаходяться в закладах охорони здоров’я, у програмах державних гарантій.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією

Наступна

Звіт за 04-08 грудня 2023 року