Прорив у діагностуванні раку простати

Опубліковано 17.07.2018 о 13:19

Новий ультразвуковий процес, що пропонує більш успішну діагностику та лікування раку передміхурової залози, був визначений дослідниками університету Данді. Університет заявив, що неінвазивна еластографія (SWE) забезпечує набагато більшу точність та надійність, ніж поточні випробування, і є менш дорогим.

Рак передміхурової залози є найпоширенішим видом раку серед чоловіків у Великобританії.

Колишній ректор університету Данді Стівен Фрай, який пройшов хірургічне лікування раку передміхурової залози, назвав дослідження дивовижним.

Щорічно у Великобританії діагностується понад 47 000 нових випадків раку простати. Найбільш поширеними тестами на захворювання є аналіз крові на PSA, цифрова ректальна експертиза (DRE), магнітно-резонансна томографія та біопсія. Університет зазначає, що кожен з них призводить до значних ускладнень.

Непотрібне лікування

Новий метод здійснюється за допомогою ультразвукового дослідження простати. У дослідженні Данді університету було залучено близько 200 пацієнтів. Ракова тканина є більш твердою, ніж звичайна тканина, тому косі хвилі ультразвуку сповільнюють (роблять більш вразливою) таку тканину, коли вони проходять через неї. Ця технологія дозволила виявити 89 відсотків ракових захворювань простати та виявити більш агресивні ракові захворювання, а також ті, що поширюються за межами передміхурової залози.

Гулам Набі, професор хірургічної урологічної онкології університету, заявив, що рак передміхурової залози є одним з найбільш важких для діагностування і «ми все ще перебуваємо в стані, коли наш діагноз раку передміхурової залози надзвичайно неефективний, що призводить до непотрібного лікування багатьох пацієнтів». Професор Набі говорить, що лікування новим методом – це «ніби хтось увімкнув вогні в темній кімнаті». «У нас були випадки, коли методика SWE ідентифікувала ракові захворювання, які не виявляв МРТ. Тепер ми можемо побачити з набагато більшою точністю, яка тканина є злоякісною, де вона є і якого рівня лікування потребує» – наголосив професор.

Стівен Фрай назвав новину про нову техніку лікування подвійно, потрійно захоплюючою. «Це подвійно, потрійно хвилююче – почути про нові методи лікування. Будь-хто, хто був у моєму становищі, буде знати, що коли справа доходить до цієї згубної хвороби, діагностика на ранніх етапах – це діагностика, так би мовити, з абсолютним ключем до успішного результату. Повідомлення про цей прорив з’явилося у той час, коли рак передміхурової залози тисне на порядок денний нашої свідомості у Великобританії, не в останню чергу через тривожну тенденцію до зростання її поширеності. Отже, браво університету Данді та медичній школі і величезна подяка професору Набі та його команді за їхню роботу у розробці цієї нової зброї у війні зі смертельним вбивцею» – зазначив Стівен Фрай.

Даний проект було засновано благодійною організацією «Prostate Cancer UK» за підтримки Фонду Movember.

Джерело: https://www.bbc.com/news/uk-scotland-tayside-central-43864875

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Представники Держлікслужби взяли участь у семінарі з питань відомчого та державного контролю при ввезенні ліків в Україну

Наступна

Регуляторний орган Бразилії провів аудит виробничих дільниць ТОВ "ЮРІЯ-ФАРМ"