Споживання ліків українського виробництва випереджає споживання іноземних ліків в упаковках, – Держлікслужба України

Опубліковано 05.04.2013 о 00:00

Споживання лікарських засобів українського виробництва триває значними темпами та випереджає споживання іноземних ліків. Про це повідомила Перший заступник Голови І.Б. Демченко під час засідання Колегії Міністерства охорони здоров’я України.

 

 У результаті впровадження Пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою у 2012 році зросло споживання антигіпертензивних лікарських засобів як в натуральному  (з 1,8 млн. до 2,6 млн. упаковок), так і в грошовому (з 42 до 54 млн. грн.) виразі. «При цьому середньозважена вартість упаковки лікарського засобу Пілотного проекту зменшилась з 23,2 до 20,7 грн. Отже, — ціни знижені, споживання збільшується», – наголосила І.Б. Демченко.

 

 Враховуючи низький відсоток освоєння бюджетних коштів за підсумками I кв. 2013 р., а отже недоотримання населенням доступних лікарських засобів, необхідно створити економічні та організаційні стимули для ефективної роботи компенсаційного механізму, підкреслила Перший заступник Голови.

 

 Підвищення рівня відшкодування та стимулювання споживання препаратів дозволить залучити до лікування нових пацієнтів. Тобто при збільшенні дольової участі держави у витратах на антігіпертензивні препарати кількість пацієнтів з артеріальною гіпертонією, які отримують доступну медикаментозну терапію, зросте. Хворі будуть мотивовані спостерігатися у лікаря і отримувати рецепти, які є фінансовим документом.

 

 В умовах відсутності медичного страхування держава, здійснюючи відшкодування, повинна впливати на формування попиту.

 

 1. Для всіх дозувань пропонується встановити єдиний рівень відшкодування вартості 1 DDD препаратів Пілотного проекту. (DDD – це встановлена ВООЗ середня добова доза лікарського засобу при використанні його за основним показанням у дорослих пацієнтів і міжнародна одиниця виміру споживання лікарських засобів).

 

 2. З метою збільшення частки держави у відшкодуванні вартості антигіпертензивних препаратів при наявних ресурсах і вирівнюванні цін на них можливе визначення критеріїв для формування переліку препаратів, вартість яких підлягає відшкодуванню. В якості ліміту, що обмежує перелік препаратів, вартість яких відшкодовується, може бути використана роздрібна середньозважена вартість 1 DDD кожної молекули, але не вище максимальної референтної вартості відшкодування 1 DDD в референтних країнах. Виробники, чия продукція не потрапила в цей перелік, будуть прагнути до зниження ціни, щоб увійти до списку.

 

 3. Рівень відшкодування може бути встановлений на основі європейського досвіду на рівні медіанної ціни відшкодування вартості 1 DDD в референтних країнах.

 

 4. Якщо роздрібна ціна препарату нижче рівня відшкодування вартості 1 DDD, то відшкодовується роздрібна вартість препарату. Однак роздрібна вартість не може бути завищена, щоб «підтягнутися» до рівня відшкодування, оскільки на препарати, які підпадають під дію Пілотного проекту, встановлений граничний рівень оптово-відпускних цін, а оптова та роздрібна націнка обмежені відповідними нормативними документами.

 

 5. Нові зареєстровані препарати, роздрібна вартість яких відповідає критеріям переліку відшкодування, включаються до Пілотного проекту відразу при декларуванні ціни на них.

 

 6. Терміни терапевтичного курсу в рецептах можуть бути продовжені до 2-х міс.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Держлікслужба України та EDQM обговорили питання поглиблення співробітництва в сфері відстеження ліків в обігу

Наступна

Держлікслужбою України видано наказ від 08.04.2013 № 478 «Про припинення дії свідоцтв про державну реєстрацію медичних виробів"