Ціноутворення та контроль за цінами не знаходяться в компетенції Держлікслужби України

Опубліковано 24.04.2014 о 00:00

https://www.diklz.gov.ua/sites/default/files/images/Цветные%20таблетки%20в%20баночках%20250.jpg            Сьогодні на Інтернет-сайті Голос.UA було опубліковано інформаційне повідомлення, в якому, на запитання щодо контролю цін на лікарські засоби в роздрібній торгівлі, Перший заступник Міністра охорони здоров’я Р.В.Салютін зазначив: «Це питання, яке регулюється Державною службою лікарських засобів, Держфінінспекцією. Ми в рамках своєї компетенції впливатимемо на оптову торгівлю, але ми не маємо для цього достатньо багато повноважень», – пояснив він.

У зв’язку з цим Держлікслужба України зазначає наступне.

Згідно завдань, закріплених в Положенні про Міністерство охорони здоров’я України, МОЗ України, між іншим:

– забезпечує нормативно-правове регулювання у сферах охорони здоров’я, … створення, виробництва, контролю якості та реалізації лікарських засобів, медичних імунобіологічних препаратів і медичних виробів;

– затверджує переліки життєво необхідних ліків, лікарських засобів і виробів медичного призначення, ціни на які підлягають державному регулюванню;

–  затверджує декларовані зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби, які закуповуються за рахунок бюджетних коштів.

Таким чином, озвучена Першим заступником Міністра охорони здоров’я Р.В. Салютіним інформація, нібито МОЗ України не має до ціноутворення на лікарські засоби ніякого відношення, не відповідає дійсності.

Щодо контролю за рівнем цін, то 2012 року було створено Державну інспекцію України з контролю за цінами – центральний орган виконавчої влади, який входить до системи органів виконавчої влади і реалізує державну політику з контролю за цінами.

Основними завданнями Держцінінспекції України є, зокрема, реалізація державної політики з контролю за цінами шляхом проведення постійного моніторингу, аналізу і дослідження динаміки цін (тарифів) на споживчому ринку та оперативне забезпечення Кабінету Міністрів України, органів державної влади прогнозно-аналітичними матеріалами щодо очікуваних змін цінової ситуації в державі.

В той самий час, відповідно до Положення про Державну службу України з лікарських засобів, Держлікслужба України відповідно до покладених на неї завдань здійснює державний контроль за дотриманням вимог законодавства щодо забезпечення якості та безпеки лікарських засобів і медичних виробів, у тому числі тих, які закуповуються за кошти державного і місцевих бюджетів, на всіх етапах обігу, зокрема під час їх виробництва, зберігання, транспортування, реалізації суб’єктами господарської діяльності, утилізації та знищення, в тому числі правил здійснення належних практик (виробничої, дистриб’юторської, зберігання, аптечної).

Таким чином, ціноутворення та контроль за цінами не знаходяться в компетенції Державної служби України з лікарських засобів.

      

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Держлікслужба України сподівається, що в Україні буде поновлено дію належної практики дистрибуції GDP ЄС

Наступна

Європейські стандарти якості ліків в Україні: EDQM Ради Європи подякувала Держлікслужбі України за співробітництво