1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Опубліковано 01.12.2023 о 11:00

Всесвітній день боротьби́ зі СНІДом вперше відзначався 1 грудня 1988 року з ініціативи ВООЗ, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД.

Цей день покликаний підвищити поінформованість щодо ВІЛ/СНІДу та привернути увагу суспільства до порушень прав і свобод людини, які мають ВІЛ-статус.

1981 рік вважають початком глобальної епідемії ВІЛ/СНІДу. Від цього захворювання у світі померло близько 40,4 мільйона людей, минулого року СНІД забрав 630 тисяч життів, понад 1 мільйон людей заразилися ВІЛ.

В Україні у 2022 році внаслідок СНІДу померли майже 1300 людей, а станом на 1 листопада 2023 року – ще майже 1200 пацієнтів.

Людство навчилося ефективно запобігати зараженню та винайшло ліки, які дозволяють ВІЛ-інфікованим жити повноцінним життям.

Антиретровірусна терапія є безоплатною – ліки можна отримати в закладах охорони здоров’я своєї громади. В Україні в 2023 році АРВ-терапію отримують більше 120 тис. пацієнтів.

Ефективним методом неспецифічної профілактики ВІЛ-інфекції є користування відповідними медичними виробами: презервативами, гумовими рукавичками, медичними окулярами, одноразовими шприцами та одноразовими голками тощо.

Важливо регулярно проходити тестування на ВІЛ. Воно є безоплатним. Пройти тестування можна у сімейного лікаря, в кабінеті довіри, у медичних закладах або мобільних пунктах для тестування, якщо такі є у вашому населеному пункті. Знайти зручну локацію можна за допомогою чат-боту ТЕСТПоруч.

Держлікслужба постійно здійснює державний контроль за дотриманням вимог законодавства щодо забезпечення якості та безпеки лікарських засобів, в тому числі і АРВ-препаратів, вищеперерахованих медичних виробів, а також тест-систем та реагентів для діагностики ВІЛ-інфекції (на теперішній час в Україні зареєстровано 71 тест і 49 реагентів).

Відповідні найменування медичних виробів, тест-систем та реагентів включаються до річних секторальних планів державного медичного нагляду Держлікслужби.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Звіт за 20 - 24 листопада 2023 року

Наступна

Представники Держлікслужби взяли участь у форумі «ФармЕксперт 2023»