Один препарат — дві ціни! Чому потрібен єдиний позитивний перелік?

Опубліковано 18.07.2023 о 09:31

До жовтня 2022 р. механізм референтного ціноутворення застосовувався для препаратів, які включені до програми реімбурсації. Постановою КМУ від 04.10.2022 р. № 1117 запроваджено референтне ціноутворення та встановлення граничних оптово-відпускних цін (ГрОВЦ) для всіх ліків із Національного переліку основних лікарських засобів (Нацперелік). Нещодавно ми аналізували механізми референтного ціноутворення. Наразі в Україні використовується декілька механізмів ціноутворення для різних програм. Навіть для препаратів, які включені у програму реімбурсації, використовуються різні механізми реферування: для інсулінів — один механізм, для решти препаратів — інший. Різниця полягає в кількості референтних країн у «кошику» та механізмі визначення ГрОВЦ. Запровадження референтного ціноутворення на всі препарати із Нацпереліку додало ще один механізм. До того ж для окремих препаратів залишається принцип декларування оптово-відпускних цін.  

У результаті використання різних механізмів ціноутворення маємо приклади, коли на один і той самий препарат встановлено різні ціни. Розберемо на прикладі одного препарату бісопрололу. Цей препарат включено до реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, і у чинному реєстрі оптово-відпускна ціна цього препарату вказана 38,60 грн за 1 упаковку. У той же час у реєстрі оптово-відпускних цін на лікарські засоби станом на 28.06.2023 р., який формується за принципом декларування та використовується для державних закупівель, оптово-відпускна ціна цього препарату становить 32,14 грн за 1 упаковку.  

Таким чином, ми маємо різну ціну на один і той самий препарат для програми реімбурсації і державних закупівель. Тож, на нашу думку, необхідні уніфікація механізмів ціноутворення та створення єдиного позитивного переліку. 

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА» 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку