Головний спеціаліст з мобілізаційної роботи

Опубліковано 15.02.2023 о 14:30

ФУНКЦІЇ

Розробляє та подає керівництву Держлікслужби проєкти нормативно-правових актів з питань мобілізаційної підготовки та мобілізації.

Організовує інформаційне, методологічне і методичне забезпечення мобілізаційної підготовки та мобілізації, готує і доводить територіальним органам Держлікслужби вказівки щодо виконання керівних документів з питань мобілізаційної підготовки та мобілізації.

Організовує планування, розроблення і проведення заходів з мобілізаційної підготовки та мобілізації, у тому числі з переведення відповідної сфери управління Держлікслужби на роботу в умовах особливого періоду та здійснює контроль за їх виконанням. Під час здійснення заходів з мобілізаційної підготовки забезпечує додержання режиму секретності.

Забезпечує подання державним органам інформації, необхідної для планування та здійснення мобілізаційних заходів, готує щорічну доповідь про стан мобілізаційної готовності та про хід виконання програм мобілізаційної підготовки

Безпосередньо забезпечує ведення військового обліку, військовозобов’язаних і призовників та бронювання військовозобов’язаних за підприємством у мирний час та на період мобілізації та воєнного часу.

Планує роботу на рік  щодо ведення військового обліку, військовозобов’язаних і призовників та бронювання військовозобов’язаних за підприємством на період мобілізації та воєнного часу.

При прийнятті громадян на роботу перевіряє наявність у них військово-облікових документів (у військовозобов’язаних військових квитків або тимчасових посвідчень, виданих замість військових квитків, а у призовників — посвідчень про приписку до призовних дільниць) і встановлює чи, перебувають вони на військовому обліку за місцем проживання.

Забезпечує повноту і якість обліку всіх військовозобов’язаних і призовників підприємства за правилами і формами, установленими Міністерством оборони і Міністерством статистики України.

Проводить систематичний аналіз забезпеченості робочою силою в особливий період.           

Організовує роботу щодо завчасної заміни кадрів, які призиваються на військову службу по мобілізації.

Складає плани заміни фахівців, які вибувають за мобілізацією та у воєнний час, розробляють та здійснюють необхідні заходи з підготовки кадрів для заміщення військовозобов’язаних, які підлягають призову до складу Збройних Сил України.

Розробляє заходи щодо вручення заброньованим військовозобов’язаним посвідчень про відстрочку від мобілізації.

Організовує роботу з бронювання військовозобов’язаних та контроль за веденням їх обліку, забезпечує подання відповідної звітності, подає пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час.

Оформлює бронювання уперше прийнятих або призначених на нові посади військовозобов’язаних, а також при зміні у них військово-облікових ознак (склад, військове звання, ВОС, ступеню придатності до військової служби, віку), якщо вони підлягають бронюванню згідно переліку та повідоляє про це теріторіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Анулює відстрочки від призову та повідомляє територіальні центри комплектування у випадках:

-звільнення військовозобов’язаного з підприємства, чи закінчення терміну відстрочки;

-переміщення військовозобов’язаного на посаду, за якою відстрочка не надається;

-зміни військово-облікових ознак (військово-облікової спеціальності, військового звання тощо) внаслідок яких військовозобов’язаний втрачає право на відстрочку;

-виключення військовозобов’язаного з обліку;

-виїзду заброньованого за кордон терміном більш, ніж три місяці;

-ліквідації підприємства.

Своєчасно вносить зміни та виправлення у посвідчення про відстрочку від призову на військовозобов’язаних при зміні їх облікових даних або умов бронювання з повідомленням до відповідних територіальних центрів.

Веде облік та забезпечує зберігання бланків спеціального військового обліку.

Здійснює систематичний облік змін у військовозобов’язаних і призовників сімейного стану, адреси місця проживання, службового стану, технічної підготовки, освіти і у п’ятиденний строк вносить ці зміни до їх особових карток та повідомляє про них у відповідні територіальні центри.

Приймає під розписку від військовозобов’язаних і призовників їх військово-облікові документи для подання у територіальні центри, звіряння з особовими картками та для інших цілей.

Систематично звіряє особові картки робітників, службовців із записами у військових квитках та посвідченнях про приписку до призовних дільниць і подавати ці картки не рідше одного разу на рік до територіальних центрів для звіряння з обліковими даними територіальних центрів.

Подає щороку до територіальних центрів список юнаків, які підлягають приписці до призовної дільниці (при наявності такої категорії працівників), у разі відсутності – письмово повідомляє про це територіальний центр.

Здійснює систематичний контроль за проходженням підготовки до строкової військової служби всіма юнаками допризовного і призовного віку, які працюють на підприємстві (відвідування допризовниками і призовниками шкіл, учбових пунктів, учбових організацій Товариства сприяння обороні України (ТСОУ) і медичних установ), вживати заходи до забезпечення повного відвідування і якісного проведення цієї підготовки.

Бере на облік військовозобов’язаних і призовників, які заявили про зміни в стані здоров’я, і один раз на місяць повідомляє про це територіальні центри, де вони перебувають на військовому обліку.

Систематично проводить широку роз’яснювальну роботу серед військовозобов’язаних і призовників про неухильне дотримання вимог Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо військового обліку і забезпечує суворий контроль за виконанням цього Закону.

Складає щорічно звіт про чисельність працюючих та військовозобов’язаних та погоджує його з територіальним центром комплектування та соціальної підтримки за місцем реєстрації державного органу.

Готує доповідь про стан військового обліку призовників та бронювання військовозобов’язаних та подає його щорічно до Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства економіки України, Міністерства оборони України.

Постійно взаємодіє з підрозділами територіального центру , надає йому допомогу у проведенні мобілізаційних та оборонних заходів.

Забезпечує оповіщення військовозобов’язаних і призовників на вимогу територіальних центрів  та забезпечує їх своєчасній явці за цим викликом.

Повідомляє у територіальні центри комплектування про всіх військовозобов’язаних і призовників заново прийнятих на роботу чи звільнених з роботи.

Взаємодіє з керівником Сектору управління системою якості, уповноваженою особою з якості, у разі призначення такої, з питань щодо виконання вимог системи управління якістю Держлікслужби. Забезпечує здійснення функціонування процесів системи управління якістю Держлікслужби з метою вдосконалення їх результативності в межах компетенції.

Зобов’язаний знати та виконувати вимоги:

– з цивільного захисту, з охорони праці та пожежної безпеки, дотримуватись правил внутрішнього службового розпорядку;

системи управління якістю Держлікслужби.

Виконує інші функції та обов’язки, необхідні для виконання покладених на нього завдань.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку