Аптеки у сільській місцевості

Опубліковано 28.11.2023 о 09:28

Майже третина населення України проживає в сільській місцевості. Проте, незважаючи на кардинальні зміни в системі лікарського забезпечення України (бурхливе зростання кількості аптек та їх структурних підрозділів, зосереджених в основному в містах), фармацевтична допомога сільським жителям не поліпшилась. Найактуальнішими її проблемами є недостатньо розвинена інфраструктура сільської системи лікарського забезпечення; значна віддаленість і важка доступність населених пунктів, відсутність стійкого зв’язку; низька укомплектованість медичними та фармацевтичними кадрами і недостатня кваліфікація цих фахівців; переважання в сільській місцевості населення з низьким рівнем доходів, а також осіб старших вікових категорій. Таким чином, питання поліпшення лікарського забезпечення сільського населення України є одним з актуальних проблем охорони здоров’я взагалі і фармацевтичної галузі зокрема.

22 вересня під час засідання Кабінету Міністрів України ухвалено рішення внести зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) з метою забезпечення доступності ліків для населення сільської місцевості.

Змінами визначено, що загальна мінімальна площа аптек, які здійснюють роздрібну торгівлю ліками, становить:

  • для аптек, розташованих у селищах та селищах міського типу, — не менше ніж 30 кв. метрів (площа торговельного залу — не менше ніж 13,5 кв. метрів);
  • для аптек, розташованих у селі, — не менше ніж 18 кв. метрів (площа торговельного залу — не менше ніж 6 кв. метрів, приміщення для зберігання лікарських засобів — не менше ніж 3,6 кв. метра; кімната для персоналу — не менше ніж 2,4 кв. метра).

Постанова № 1015 набере чинності через два місяці з дня її опублікування, а саме з 26.11.2023.

Раніше 4 серпня Уряд ухвалив постанову, якою дозволив створювати мобільні аптечні пункти (МАП). Міністерство надало механізм для здійснення такої торгівлі та закликає аптечні мережі долучитися до спрощення доступу населення до лікарських засобів.

Реалізація лікарських засобів через мобільні аптечні пункти дозволена лише за відсутності в населеному пункті, розташованому в сільській місцевості, аптеки та/або аптечного пункту. Право створювати такі мобільні аптеки є виключно у ліцензованих підприємств, тому що якість залишається головною складовою при отримані лікарських засобів споживачами. В мобільних аптечних пунктах діятимуть ті ж правила відпуску лікарських засобів, як і в стаціонарних аптеках. Всі рецептурні препарати відпускатимуть виключно за рецептом лікаря, будь то паперовий або електронний рецепт.

Наразі очікується виявлення соціальної ініціативи та бажання від суб`єктів господарювання до створення МАП, що дозволить приваблюватимуть нових  клієнтів і розширити географію їх присутності.

Створення МАП має покращити доступ людей до необхідних ліків в сільській місцевості та наблизити програму «Доступні ліки» до місця проживання тих, хто їх потребує.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Народні депутати ухвалили рішення підтримати проєкт Закону № 10221 щодо захисту медичних працівників

Наступна

Більше ніж 200 тисяч доз «омікронспецифічної» вакцини проти COVID-19 доставлено в Україну для безоплатних щеплень