До уваги керівників суб’єктів господарювання, що мають ліцензію на оптову, роздрібну торгівлю, виробництво (виготовлення) лікарських засобів в умовах аптеки

Опубліковано 03.06.2025 о 16:28

   На виконання листа Міністерства охорони здоров’я України від 12.05.2025 № 26-04/15422/2-25 та доручення заступника Голови Держлікслужби Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Донецькій області (далі – Служба) інформує Вас про наступне.

    Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон) регулює відносини між органами виконавчої влади, операторами ринку харчових продуктів та споживачами харчових продуктів і визначає порядок забезпечення безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, що виробляються, перебувають в обігу,ввозяться (пересилаються) на митну територію України та/або вивозяться (пересилаються) з неї.

   Відповідно до підпункту 55 частини 1 статті 1 Закону оператор ринку харчових продуктів (далі – оператор ринку) – суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється первинне виробництво, виробництво, реалізація та/або обіг харчових продуктів та/або інших об’єктів санітарних заходів, і який відповідає за виконання вимог цього Закону та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.

   Відповідно до пункту 4 частини другої статті 20 Закону оператори ринку зобов’язані реєструвати потужності у випадках, передбачених цим Законом.

   Частиною першою статті 25 Закону визначено, що оператори ринку підлягають державній реєстрації потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів, на які не вимагається отримання експлуатаційного дозволу. Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 06 липня 2012 року № 498, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 20 липня 2012 року за № 1231/21543, затверджено перелік товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи (далі – Перелік).

   Відповідно до пункту 5 Переліку до товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи включено функціональні харчові продукти, харчові продукти для спеціального дієтичного споживання (у тому числі продукти дитячого харчування, харчування для спортсменів та осіб похилого віку), дієтичні добавки; напої, не віднесені до дієтичного/дитячого харчування; продукти для діабетичного харчування; окремі харчові продукти в оригінальній заводській упаковці, такі як жувальні гумки, батончики, льодяники, драже, печиво; закваски, клітковина, біологічно активні добавки.

   З огляду на зазначене, аптечні заклади підпадають під визначення «оператор ринку харчових продуктів», та відповідно зобов’язані дотримуватись вимог Закону.

   Служба акцентує Вашу увагу на безумовному виконанні норм Закону, зокрема, у частині державної реєстрації потужностей з виробництва та/або обігу харчових продуктів, на які не вимагається отримання експлуатаційного дозволу.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Аптечні заклади Донецької області, що відпускають препарати інсуліну, станом на 21.05.2025