Е-рецепт на антибіотики запроваджено з 1 серпня: головне для лікарів, аптек та пацієнтів

Опубліковано 02.08.2022 о 09:50

З 1 серпня 2022 р., запроваджено електронний рецепт на антибактеріальні лікарські засоби для системного застосування за АТХ-кодом J01. Що це означає для лікарів, фармацевтичних працівників та пацієнтів, розкажемо у цьому матеріалі.

Лікарям та пацієнтам

Е-рецепт можна буде отримати безпосередньо на прийомі у лікаря. Технічна можливість формування електронних рецептів буде доступною для лікарів державних і приватних медичних закладів. Крім того, рецепт може виписати лікар будь-якого рівня медичної допомоги та спеціалізації — терапевт, хірург, стоматолог тощо (незалежно від наявності у пацієнта декларації з лікарем первинки). Головна умова — заклад та лікарі мають бути зареєстровані в електронній системі охорони здоров’я (далі — ЕСОЗ).

Якщо медичний заклад, до якого звернувся пацієнт, наразі не працює з ЕСОЗ, під час перехідного періоду, який триватиме до 1 січня 2023 р., лікар може виписати йому паперовий рецепт.

Пацієнт зможе придбати необхідні ліки за рецептом в аптеці впродовж 30 днів з моменту його виписки. Для цього достатньо лише надати фармацевтичному працівнику інформаційну довідку, яку лікар надрукує та засвідчить особистим підписом і печаткою, або паперовий рецепт.

У рецепті має бути вказана діюча речовина, лікарська форма, дозування, спосіб застосування та тривалість лікування. Пацієнт самостійно приймає рішення щодо торгової марки лікарського засобу.

Для виписування та відпуску е-рецептів будуть використовуватися відомості з Державного реєстру лікарських засобів.

Функціонал е-рецепта дозволяє зробити частковий відпуск ліків і розділити покупку на декілька разів. При цьому отримувати повторно рецепт у лікаря не потрібно, адже фармацевтичний працівник поставить на інформаційній довідці штамп «Відпущено» та вкаже кількість відпущеного препарату.

Аптекам

Аптечні заклади, які підключені до ЕСОЗ, фіксують факт відпуску препаратів за е-рецептом у цій системі. Аптеки, які знаходяться на етапі підключення до ЕСОЗ, повинні відпускати рецептурні препарати згідно з Порядком відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, затвердженим наказом МОЗ України № 360.

Здійснювати відпуск антибіотиків та погашати е-рецепти в аптеці зможуть уповноважені особи — зареєстровані фармацевти та асистенти фармацевта, які є відповідальними особами за відпуск лікарських засобів у аптечних закладах.

Фармацевтичний працівник може просканувати штрих-код наданої пацієнтом інформаційної довідки сканером або ввести 16-значний код до медичної інформаційної системи вручну.

Інформаційні довідки, як і паперові рецептурні бланки, не потрібно зберігати в аптеці. Після погашення е-рецепта фармацевтичний працівник ставить на документі штамп «Відпущено» та за необхідності вказує кількість відпущеного препарату (у разі часткового відпуску).

Для відпуску антибіотиків та надалі всіх рецептурних ліків аптеці не потрібно укладати договір з Національною службою здоров’я України, оскільки відпуск антибактеріальних препаратів здійснюється за власні кошти пацієнта.

Протягом перехідного періоду (до 01.01.2023 р.) аптечний заклад має підготуватися до повноцінного переходу на відпуск рецептурних лікарських засобів винятково за електронним рецептом.

Винятки

Антибіотики можуть відпускатися без рецептів з аптечних закладів, розміщених у межах територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Перелік таких територій затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25.04.2022 р. № 75.

Відповідно до нової постанови КМУ від 19.07.2022 р. № 809 відпуск рецептурних ліків за кошти пацієнта та/або інших джерел, не заборонених законом, крім бюджетних коштів, може здійснюватися без рецепта лікаря за умови надання пацієнтам працівниками аптечних закладів під час відпуску таких лікарських засобів роз’яснення щодо необхідності їх застосування згідно з інструкцією.

При цьому відпуск наступних груп препаратів здійснюється за рецептом лікаря:

  • ліки, які містять наркотичні засоби, психотропні речовини та виписуються на спеціальних рецептурних бланках за формою № 3;
  • комбіновані препарати, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори в кількості, що не перевищує їх гранично допустиму норму;
  • отруйні та сильнодіючі лікарські засоби;
  • антибіотики для системного застосування, що класифікуються згідно з кодом АТХ J01.

Волонтерські та благодійні організації на запит відповідної установи, військової частини чи закладу охорони здоров’я можуть закуповувати рецептурні лікарські засоби безпосередньо у дистриб’юторів без рецепта.

                                                                                                        За матеріалами «Щотижневика АПТЕКА»

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Ухвалена нова редакція Закону України «Про лікарські засоби»

Наступна

Відпуск антибактеріальних лікарських засобів за електронними рецептами