Постанова КМУ від 17 березня 2023 р. № 236.

Опубліковано 23.03.2023 о 11:28

Постановою КМУ від 17 березня 2023 р. № 236,(яка набуде чинності 1 квітня 2023 р.) вносяться зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою КМУ від 30.11.2016 р. № 929 щодо відпуску Rx-препаратів без рецепта  на певних територіях .

Зміни стосуються відпуску рецептурних ліків на територіях, які включені Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України до переліку таких, де ведуться активні бойові дії, та переліку територій України, які тимчасово окуповані російською федерацією.

Так, передбачається, що в таких населених пунктах відпуск рецептурних лікарських засобів за кошти пацієнта та/або інших джерел, не заборонених законом, крім бюджетних коштів, може здійснюватися без рецепта лікаря за умови надання відвідувачам працівниками аптек та їх структурних підрозділів під час відпуску таких ліків роз’яснення щодо необхідності їх використання згідно з інструкцією для їх медичного застосування. Водночас це не стосується отруйних та сильнодіючих препаратів, лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини, комбінованих ліків, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори, в кількості, що не перевищує їх гранично допустиму норму (підконтрольні препарати). Їх відпуск без рецепта навіть на таких територіях заборонено.

Зауважимо, що наразі законодавством дозволено на час дії воєнного стану здійснювати відпуск рецептурних ліків без рецепта, окрім підконтрольних препаратів, без прив’язки до конкретних окупованих територій або тих, на яких ведуться активні бойові дії. Лише відпуск антибактеріальних препаратів без рецепта обмежено такими територіями.

Нагадаємо, що з 1 квітня в Україні на всі рецептурні лікарські засоби можна буде виписувати електронний рецепт. На час дії воєнного стану пацієнту дозволятиметься обирати, в якій формі він хоче отримати рецепт — у паперовій чи в електронній.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Перелік суб'єктів господарювання, які здійснюють відпуск інсулінів на території Івано-Франківської області станом на 22.03.2023 року

Наступна

Умови повернення лікарських засобів та медичних виробів.