Які ліки можна отримати безоплатно або з частковою доплатою за рецептом вашого сімейного лікаря

Опубліковано 10.04.2023 о 11:43

Зручним додатковим сервісом – електронним рецептом – українці користуються ще з 2019 року для отримання ліків за програмою «Доступні ліки». З серпня 2022 року за електронним рецептом розпочався відпуск антибіотиків, з листопада – наркотичних і психотропних препаратів, а з квітня 2023 року – решти рецептурних ліків.

Державна програма реімбурсації «Доступні ліки» реалізується для лікування найбільш поширених хронічних захворювань в Україні. 

Пацієнти, які потребують амбулаторного лікування, можуть отримати лікарські засоби, що входять до програми, безоплатно або з невеликою доплатою.

Так, якщо ви знаєте, приміром, що у вас постійно підвищений тиск, не варто купувати в аптеці будь-які ліки «за порадою», бо можна потрібний саме вам препарат придбати за електронним рецептом безоплатно чи з невеликою доплатою! А держава відшкодує аптеці вартість лікарського засобу.

Але для цього вам обов’язково потрібно звернутись до лікаря – він збере анамнез та проведе фізичну корекцію для зниження тиску. І якщо є показання до медикаментозного зниження тиску – випише вам електронний рецепт,  гроші за погашення якого ви сплачувати не будете.

Крім пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, програма реімбурсації (відшкодування) діє для пацієнтів із хронічними хворобами нижніх дихальних шляхів, цукровим діабетом II типу, цукровим діабетом I типу, нецукровим діабетом, з хворобою Паркінсона, з розладами поведінки і психіки, епілепсією, для імуносупресивної терапії у післяопераційний період з трансплантації. 

Державна програма відшкодування коштів розповсюджується на понад 400 лікарських засобів проти цих хвороб. Актуальний перелік лікарських засобів, що відпускаються за програмою, розміщено на вебсайті Національної служби здоров’я України в розділі «Програма реімбурсації лікарських засобів» (https://nszu.gov.ua) у відкритому доступі.

Програмою вже скористалися понад 4 мільйони пацієнтів по всій країні. Так, в середньому лише за один день за електронним рецептом безоплатно або з невеликою доплатою понад 1200  пацієнтів отримують необхідні ліки.

За матеріалами офіційного сайту МОЗ України (https://moz.gov.ua/article/news/jaki-liki-mozhna-otrimati-bezoplatno-abo-z-chastkovoju-doplatoju-za-receptom-vashogo-simejnogo-likarja)

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

До уваги суб’єктів господарювання!

Наступна

Українці використовують електронні рецепти: з початку квітня їх виписано вже понад 43 тисячі