Антибактеріальні лікарські засоби (J 01) мають відпускатися за рецептом лікаря!

Опубліковано 20.11.2023 о 11:00

З 18 до 24 листопада відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про стійкість до протимікробних препаратів, яку називають ще антибіотикорезистентністю. Стійкість бактерій до антибіотиків виникає через їхнє надмірне використання, неправильне призначення, недотримання пацієнтами курсу лікування. З кожним неправильним використанням антимікробного препарату якісь із бактерій виживають. Вони розмножуються далі, і нове покоління цих бактерій вже неможливо знищити цим антибіотиком.  

Внаслідок поступового розвитку стійкості бактерій до антибіотиків з кожним роком лікувати інфекційні хвороби бактеріального походження, як-от пневмонія, ангіна, туберкульоз, гонорея, стає все важче. Хірургічні операції, зокрема кесарів розтин або видалення апендикса, трансплантація органів, хімієтерапія стають все більш ризикованими. 

За даними ВООЗ, у 2019 році майже 5 мільйонів смертей у світі були пов’язані з антибіотикорезистентністю, зокрема 1,27 мільйона – були безпосередньо спричинені нею.

Особливо небезпечна стійкість до протимікробних препаратів у час війни. Вона суттєво збільшує навантаження на систему охорони здоров’я. За правильного застосування такі ліки рятують життя пораненим і хворим військовим. Проте якщо резистентність до таких ліків поширилася, це сильно ускладнює лікування й одужання пацієнтів. До того ж функціонування системи охорони здоров’я у час війни передбачає велику кількість евакуаційних етапів. Це підвищує ризики додаткового інфікування пацієнтів патогенами, не чутливими до багатьох поколінь антибіотиків, а також  їх поширення між різними лікарнями.

Головні причини виникнення стійкості до антибіотиків:

  • Надмірне використання антибіотиків.
  • Використання антибіотиків без лікарського призначення.
  • Недотримання пацієнтами курсу лікування.
  • Надмірне використання антибіотиків у рибництві та тваринництві. 
  • Неналежний інфекційний контроль у лікарнях і закладах охорони здоров’я.
  • Неналежна гігієна та санітарія.

Для того, щоб стійкість до протимікробних препаратів не стала ще більшою проблемою, потрібні спільні зусилля як працівників медичної системи, так і пацієнтів.  

Важливим кроком для розв’язання проблеми неконтрольованого відпуску і нераціонального вживання антибіотиків стало запровадження з серпня 2022 року електронного рецепта на них. За весь час було виписано 933 тисячі електронних рецептів на антибіотики.

Електронний рецепт можна отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Для пацієнтів він є додатковим кроком до зручного, а головне – безпечного отримання потрібних ліків. 

Звертаємо увагу, що за ПЕРЕЛІКОМ територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією (далі – Перелік територій), затвердженим наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України 22 грудня 2022 року № 309 (із змінами відповідно до наказу 254 від 22 вересня 2023 року) вся територія Запорізького району включена в розділ І підрозділ 1 цього Переліку – території можливих бойових дій. Таким чином, відповідно до п.31-1 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою КМУ від 30.11.2016 №929, з 01.04.2023 та станом на 20.11.2023 в аптечних закладах, які здійснюють діяльність на всій території Запорізького району (з м.Запоріжжя включно), відпуск рецептурних лікарських засобів має проводитись за рецептом лікаря.

Крім того, МОЗ наказом від 23.08.2023 № 1513 затвердило новий Стандарт медичної допомоги «Раціональне застосування антибактеріальних і антифунгальних препаратів з лікувальною та профілактичною метою». Розроблений згідно з найкращими світовими медичними практиками, він визначає, які антимікробні препарати, в яких випадках і за якими механізмами мають призначати лікарі пацієнтам, щоб досягнути якісного та безпечного лікування з мінімальними ризиками поширення антимікробної резистентності.

Але всі зусилля медичної системи не зможуть бути достатньо ефективними без активної участі пацієнтів. Тож кожному з нас дуже важливо дотримуватися таких принципів: 

  • Приймайте антибіотики лише за призначенням лікаря, у жодному разі не призначайте їх собі самі.
  • Проходьте повний курс лікування антибіотиками, суворо дотримуйтеся дозування та терміну лікування, призначених лікарем:  не пропускайте прийом ліків, не переривайте лікування, навіть якщо вам стало краще.
  • Пам’ятайте, що антибіотики діють лише на бактерії. Ніколи не використовуйте їх при застудах та інших вірусних інфекціях.
  • Не діліться залишками антибіотиків з друзями чи родичами і не “призначайте” їм лікування.

Також завжди краще попередити інфекції, ніж потім їх лікувати антибіотиками. Для цього: 

  • Мийте руки з милом упродовж щонайменше 40 секунд перед приготуванням та вживанням їжі, після приходу з вулиці, відвідування вбиральні.
  • Дотримуйтеся правил особистої гігієни. 
  • Користуйтеся бар’єрними засобами контрацепції.
  • Робіть усі щеплення за календарем, а також рекомендовані вакцинації, зокрема від грипу та ковіду. Ці захворювання викликані вірусами, але вони можуть ускладнюватися бактеріальними інфекціями.
  • Дотримуйтесь принципів збалансованого харчування, щоб запобігти дефіциту корисних речовин в організмі, розвитку цукрового діабету та інших хвороб. Кожен день їжте мінімум 500 грамів овочів та фруктів, скоротіть споживання солі, цукру, фастфуду.
  • Готуйте їжу безпечно. Ретельно мийте овочі та фрукти, добре проварюйте і прожарюйте м’ясо і рибу, майте для них окрему дошку і ретельно її мийте, дотримуйтеся правильних умов зберігання продуктів.

Для того, щоб у майбутньому ми, наші діти та нащадки не помирали від тих хвороб, які давно вже навчилися лікувати, потрібні спільні зусилля як працівників медичної системи, так і пацієнтів. Ставтеся відповідально до лікування, дорогі українці, порадьтеся з лікарем щодо застосування антибактеріальних препаратів!

За матеріалами з офіційного сайту МОЗ України.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Аптечні заклади Запорізької області, що відпускають препарати інсуліну, станом на 20.11.2023

Наступна

Аптечні заклади Запорізької області, що відпускають препарати інсуліну, станом на 27.11.2023