Антибіотики – шкода і користь

Опубліковано 20.11.2023 о 10:03

З 18 до 24 листопада щороку триває Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків. Головне завдання – попередити населення про небезпеку самолікування антибіотиками та пропагувати відповідальне ставлення до прийому таких ліків. Уявити сучасне життя без антибіотиків неможливо. Антибіотики – це величезна перемога людства над невиліковними колись хворобами та високою смертністю.

Але з кожним роком антибіотики втрачають свою ефективність через неправильне їх застосування, в усьому світі відмічається різке зростання стійкості (резистентності) мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів, що негативно впливає на контроль над багатьма важкими хворобами.    

Резистентність – це здатність мікроорганізмів виживати й розмножуватись, незважаючи на присутність антибіотиків. Інфекційні хвороби, які спричиняють резистентні бактерії,  важко, а інколи і неможливо вилікувати. У цій ситуації видужання часто залежить тільки від внутрішніх можливостей імунної системи.    Резистентність збудників інфекцій до антибактеріальних препаратів веде до збільшення термінів лікування хворих , підвищує летальність і збільшує тривалість епідемій.                                                                            

Правила відповідального вживання антибіотиків:

  • Антибіотики діють лише на бактерії. Ніколи не використовуйте їх при вірусних інфекціях, бо антибіотики безпорадні в боротьбі з ними;
  • Не займайтесь самолікуванням! Лише лікар може чітко визначити, коли варто приймати антибіотики та які саме;
  • Не переривайте курс антибіотиків самостійно
  • Не діліться цими ліками з іншими та не радьте їх приймати;
  • Вакцинуйтесь, стежте за гігієною рук;
  • Негайно звертайтесь до лікаря, якщо антибіотики, які він прописав, не полегшують симптоми захворювання. Можливо, вам необхідно підібрати інший препарат.

Проблема антибіотикорезистентності набрала загальнодержавного характеру. Одним із державних заходів є затверджений національний план дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів. Одним із основних пунктів цього плану є: посилення контролю за рецептурним відпуском антибіотиків в аптечних закладах. На антибактеріальні лікарські засоби за вибором пацієнта (його представника) виписується або електронний рецепт або паперовий рецепт. Відпуск антибактеріальних лікарських засобів здійснюється аптечними закладами на підставі пред’явлених споживачем інформації про номер виписаного електронного рецепта та код підтвердження електронного рецепта, або паперового рецепта, виписаного на рецептурному бланку. Найважливіше – антибіотики приймають лише за призначенням лікаря, жодного самолікування та самопризначення.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Службою проведено навчання з суб’єктами господарювання

Наступна

Про знищення лікарських засобів