Безбарʼєрність — коли зручно всім без винятку

Опубліковано 01.04.2024 о 09:27

29 березня відбулося засідання Ради безбар’єрності за участю першої леді України Олени Зеленської та під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. 

Під час зустрічі обговорювалися практики з впровадження безбар’єрності на рівні місцевих громад. Голови громад поділилися досвідом впровадження безбарʼєрності. Про зростання запиту на безбар’єрні маршрути, простори та послуги наголосили представники громадянського суспільства. Також під час засідання представниками міністерств були презентовані нові флагманські проєкти.

Успішність впровадження політики безбар’єрності потребує постійного діалогу на національному, регіональному та місцевому рівнях. Завдання міністерств — не лише формувати політику, але й координувати запровадження, взаємодіяти з територіальними громадами та бути готовими до зворотног зв’язку.

«Уряд України готовий працювати разом із територіальними громадами над створенням доступних просторів, публічних послуг та інформації. Безбар’єрність як ніколи на часі, і це має відображатися в стратегічних документах як міністерств, так і територіальних громад. Своїми рішеннями і, головне — діями ми демонструємо українцям та українкам, що вони важливі для своєї держави, для свого міста та для своєї спільноти», — сказав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Перша леді України Олена Зеленська під час засідання презентувала Гайд безбар’єрних подій. Згідно з його рекомендаціями публічні заходи мають відбуватися відповідно до принципів доступності та інклюзії. Організатори зобов’язані створювати рівні та зручні умови для залученості всіх учасників, незалежно від їхніх фізичних, когнітивних або сенсорних відмінностей. У Гайді безбар’єрних подій прописані практичні рішення щодо підготовки та проведення онлайн та офлайн-заходів, у тому числі — під час війни.

«Соціальна невидимість завжди має лише одну причину: брак можливостей. Тому кожен новий проєкт у сфері безбар’єрності має примножувати їх. Відкривати, а не закривати. Робити видимими людей через їхні потреби. Не маємо часу на формальні рішення. Нас і так щодня намагаються знищити. Ми повинні навчитися зберігати й цінувати кожного жителя країни. Лише це шлях до спільного самозбереження й виживання», — сказала Олена Зеленська.

Також сьогодні на засіданні Кабміну прийнято розпорядження щодо внесення змін до плану заходів на 2023-2024 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбарʼєрного простору в Україні на період 2030 року. Вони передбачають, серед іншого, активізацію використання електронної системи охорони здоров’я, моніторинг доступності надання послуг для маломобільних груп населення, продовження впровадження Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я, створення умов для отримання безоплатних послуг ендопротезування, забезпечення пацієнтів слуховими апаратами тощо.

Флагманський проєкт «Розвиток системи реабілітаційної допомоги» у межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні, над реалізацією якого МОЗ працює пріоритетно, стосується розвитку системи реабілітаційної допомоги. У широкому розумінні його мета полягає у тому, щоб допомогти людині усунути бар’єри для активного життя — цивільним і військовим.

Також це повернення людей після відновлення в свої громади,  про зменшення інвалідизації. Реабілітаційна допомога має базуватися на кращих світових практиках. Сучасна, ефективна, доказова система замінить застарілу, недієву, пострадянську.

Нагадаємо, МОЗ на 94% виконало заходи з впровадження безбар’єрності, що були заплановані на 2023 рік.

Національна стратегія зі створення безбарʼєрного простору в Україні на період до 2030 року розроблена за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

За матеріалами офіційного сайту МОЗ України https://moz.gov.ua/article/news/bezbar%ca%bcernist—koli-zruchno-vsim-bez-vinjatku

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Що робити, якщо смс з кодом погашення рецепта не приходить на телефон

Наступна

Моніторинг вебсайтів ліцензіатів, які мають право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами