В Україні запрацює система електронної нотифікації (надання) інформації про косметичну продукцію

Опубліковано 20.02.2024 о 09:12

Косметична продукція, яка представлена на ринку України, повинна бути безпечною для здоров’я людини за звичайних умов використання.

Ринок косметичних засобів в Україні динамічно зростає, що відповідає світовим тенденціям та зумовлює актуальність забезпечення якості та безпеки цих продуктів. Приведення законодавства України у сфері обігу косметичної продукції у відповідність із нормами законодавства ЄС створить умови для виготовлення більш безпечної та конкурентоспроможної продукції та сприятиме усуненню бар’єрів у торгівлі з країнами ЄС.

Раніше постановою Кабінету Міністрів від 20 січня 2021 № 65 було затверджено Технічний регламент на косметичну продукцію, розроблений на основі Регламенту Європейського Парламенту. 

Цей регламент набирає чинності 3 серпня 2024 р. із запровадженням перехідного періоду для операторів ринку косметичної продукції до 3 серпня 2026 року.

З метою встановлення механізму надання інформації про косметичну продукцію прийнято Порядок нотифікації (надання) інформації про косметичну продукцію. 

Вказаним документом визначено механізм надання інформації в Системі електронної нотифікації (надання) інформації про косметичну продукцію, що має засвідчувати відсутність заборонених до використання складових.

Зокрема, передбачається, що відповідальна особа до введення в обіг косметики вносить до системи в електронній формі інформацію про неї, а саме:

  • категорія; 
  • найменування; 
  • країна походження; 
  • дані контактної особи; 
  • статус надання на ринку;
  • графічний файл маркування;
  • відсутність у складі косметичного продукту речовин, які класифікуються як канцерогенні, мутагенні або токсичні;
  • засвідчення факту використання речовин, дозволених до використання;
  • наявність у складі косметичного продукту наноматеріалів;
  • назва рецептури тощо.

Слід відзначити, що Система електронної нотифікації інформації про косметичну продукцію розроблена з урахуванням кращих Європейських практик за аналогією з CPNP (Європейський Портал повідомлень про косметичні продукти).

За матеріалами офіційного сайту МОЗ України https://moz.gov.ua/article/news/v-ukraini-zapracjue-sistema-elektronnoi-notifikacii-nadannja-informacii-pro-kosmetichnu-produkciju

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Міфи про медичний канабіс

Наступна

Голова Держлікслужби Роман Ісаєнко презентував публічний звіт про підсумки діяльності служби у 2023 році