Господарська діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами

Опубліковано 01.04.2024 о 09:00

Субєктам господарювання, які здійснюють  господарську діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами

     На виконання доручення Голови  Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками від 26.03.2024 № 3006 -001.1/004.0/12-24, листа Міністра охорони здоров’я України В. Ляшка ( зареєстрований в Держлікслужбі 05.03.2024 №325/0/04-24) щодо дотримання аптечними працівниками порядку відпуску рецептурних лікарських засобів за рецептом,  з метою дотримання аптечними закладами  «Порядку відпуску лікарських засобів і медичних виробів з аптек  та їхніх структурних підрозділів»,  затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.07.2005 №360 та вимог ЛІЦЕНЗІЙНИХ УМОВ провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 30.11. 2016 № 929 (п.162 Ліцензійних умов) Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Київській області (далі – Служба) звертається з проханням постійного контролю за відпуском лікарських засобів і медичних виробів з аптек  та їхніх структурних підрозділів за рецептом лікаря. 

     Електронний рецепт – універсальний цифровий інструмент, який дозволяє фармацевтам погашати призначення лікарів у два “кліки”. Так, лише від початку 2023 року в українських аптеках було погашено 6 мільйонів електронних рецептів.  Цей інструмент постійно розвивається, а груп ліків, які можна отримати за е-рецептом, стає дедалі більше. Зауважимо, що для відпуску ліків за е-рецептом пацієнту не обовʼязково  предʼявляти інформаційну довідку, достатньо назвати лише номер рецепта та код його погашення, які пацієнт отримав у смс-повідомленні. Інформаційна довідка – виключно допоміжний документ для пацієнта, який містить інформацію про ліки, їх дозування, тривалість та спосіб прийому. Відповідно фармацевту також не потрібно засвідчувати цю довідку власною печаткою після відпуску ліків.

     Як і раніше продовжують діяти виключення для регіонів, де йдуть бойові дії, а також на придбання ліків волонтерами для потреб медичного фронту без рецепта лікаря.

     Також зауважимо, що п. 51 наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19.07.2005  № 360 «Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і медичні вироби, Порядку відпуску лікарських засобів і медичних виробів з аптек та їхніх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків» передбачено, що на період дії воєнного стану на території України: допускається виписування паперових рецептів на лікарські засоби (крім лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини в чистому вигляді або в суміші з індиферентними речовинами (далі — наркотичні (психотропні лікарські засоби)) і медичні вироби, які підлягають реімбурсації, за умови відсутності технічної можливості виписування електронного рецепта. Однак це допускається лише на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих російською федерацією, які включені до переліку таких територій, що затверджений Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Погашення таких рецептів здійснюється аптечними закладами, які розташовані на цих територіях; у разі відпуску лікарського засобу або медичного виробу, який підлягає реімбурсації, за паперовим рецептом аптечний заклад обліковує його в паперовій формі та включає до зведеного звіту, який подається до Національної служби здоров’я України 1 та 14 числа кожного місяця.

     З 27 лютого 2024 року діють оновлені переліки ліків і медвиробів, затверджені наказом МОЗ «Про затвердження Переліків лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 12 лютого 2024 року» від 20.02.2024 № 279.

     Світовий досвід свідчить, що реімбурсація лікарських засобів спонукає населення відходити від практики самолікування, замінюючи її походом до лікаря, сприяє більш ефективнішому фармацевтичному забезпеченню населення та робить використання державних коштів прозорим.

 

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Доступні ліки

Наступна

Наказ МОЗ України від 18.03.2024 р. № 457.