День ментального здоровʼя: українці, ви як?

Опубліковано 10.10.2023 о 11:02

10 жовтня  відзначається Всесвітній день ментального здоров’я, започаткований у 1992 році з ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров’я (World Federation for Mental Health). І це ще одна нагода звернути увагу на себе, свій внутрішній стан.

Натомість, як показало глобальне дослідження, проведене британською компанією «Alligators Digital» на замовлення Третього саміту перших леді та джентльменів, стигма заважає багатьом не лише діяти задля покращення свого ментального добробуту, а й навіть говорити на цю тему. 

Спробуйте сьогодні знайти сили заглянути всередину себе і подивитися, що там насправді. І чесно відповісти собі на запитання «Друже, ти як?». 

І якщо таки ви нині «не ок» – спробуйте покращити свій психоемоційний стан. Як це зробити? Залежить від багатьох факторів. Обирайте, з огляду на свої потреби й можливості. 

1. Найперше – можна практикувати техніки самодопомоги 

Наприклад, з Аптечки психологічної самодопомоги, яку можна подивитися або завантажити за посиланням: http://surl.li/jdqbt

2. Зателефонувати чи написати на «гарячу лінію» 

Якщо самотужки впоратися не виходить або варто з кимось поспілкуватися чи порадитися – зверніться на лінію психологічної підтримки. Інколи буває важливим і помічним – просто почути голос та пораду іншої людини. Обрати можна за посиланням: http://surl.li/lyrha.

3. Звернутися до фахівця з охорони психічного здоровʼя (психолога, психіатра чи психотерапевта): http://surl.li/lysle.

Кожна людина, навіть найміцніша духом і сильна фізично, може почуватися часом погано. Це нормально, і немає нічого соромного у тому, щоб звернутися до фахівця з ментального здоров’я. Або попросити підтримки у людей, яким довіряєш – адже це допомагає.
Зокрема, за даними згаданого вище дослідження, 52% українців помічають, що спілкування з іншими людьми позитивно впливає на їхній стан у період стресових подій. 

Що МОЗ робить для наближення психологічних послуг до пацієнтів

Повномасштабна війна призвела до зростання потреби українців у психологічній допомозі. Лише за попередніми прогнозами, через вплив війни такої підтримки різного ступеню інтенсивності потребуватимуть близько 15 млн людей, серед яких: 1,8 млн військових та ветеранів, 7 млн людей старшого віку, близько 4 млн дітей та підлітків. Тож надання якісної безоплатної психологічної допомоги усім, хто її потребує, – пріоритет держави. 

Від квітня 2022 року за ініціативи першої леді Олени Зеленської у співпраці з МОЗ України та іншими відомствами реалізується Всеукраїнська програма ментального здоров’я. 

Кожне з залучених у впровадження програми міністерств має власний пріоритетний проєкт у сфері охорони психічного здоровʼя. Пріоритетний проєкт МОЗ – «Охорона психічного здоров’я у структурі медичної допомоги». Його мета – забезпечити потребу людей у психологічній і психіатричній допомозі, наблизити психологічні послуги до пацієнтів, щоб якісні послуги з психічного здоров’я стали максимально доступними для кожного.

Для втілення цього проєкту МОЗ разом із ВООЗ та НСЗУ навчають українських медичних працівників за глобальною програмою ВООЗ – Mental Health Gap Action Programme (mhGAP) – спрямованою на підвищення доступу до послуг з охорони психічного здоровʼя через залучення сімейних лікарів до надання допомоги людям із психічними розладами.

До Програми медичних гарантій додано новий пакет послуг – «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Станом на початок жовтня 2023 року понад 45 000 слухачів отримали сертифікати про проходження онлайн-курсу в межах mhGAP, понад 670 закладів мають підписаний контракт з НСЗУ на пакет Програми медичних гарантій «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Близько 52 тисяч пацієнтів отримали психологічні послуги на «первинці» за 8 місяців поточного року в межах цього пакету.
Створено електронну карту надавачів медичної допомоги за напрямом «Психологічна та психіатрична допомога». Тут зібрані дані про лікарів, які безоплатно для пацієнта надають психологічну та психіатричну допомогу у медзакладах, які мають відповідний договір із НСЗУ. Нині тут містяться дані про 10 000 лікарів, майже 1,5 тисячі надавачів та 3 756 місць надання психологічної та психіатричної допомоги.

В умовах широкомасштабної війни триває робота 70 мобільних мультидисциплінарних команд з надання психіатричної допомоги, які забезпечують супровід понад 3500 пацієнтів (одна команда на 50 пацієнтів). На 2024 рік заплановано збільшення кількості команд на 30%.

Також МОЗ забезпечило збільшення кількості фахівців, які надаватимуть реабілітаційну та психологічну допомогу:

– у 2022 році МОЗ запроваджено професії клінічного психолога, психотерапевта та капелана в охороні здоров’я – професіоналів з надання психологічної та духовної допомоги. Забезпечено навчання сімейних та інших лікарів навичкам надання психологічної допомоги, в тому числі військовослужбовцям та військовим ветеранам;

– у 2023 році розширено контингент лікарів, які можуть проходити навчання та отримувати спеціалізацію лікаря-психотерапевта та лікаря-психіатра. 

Але в першу чергу кожен із нас відповідальний за своє здоровʼя. Тож пильнуйте свій психічний стан, частіше запитуйте себе «Ти як?», а не лише в День ментального здоровʼя. Адже з психічним здоровʼям, як і з фізичним, діє принцип: чим раніше почати лікування – тим легше, швидше і менш затратним буде процес одужання. 

Бережіть себе і будьте здорові!

За матеріалами МОЗ.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Держлікслужба у Чернівецькій області взяла участь у навчанні на вебінарі «Євроінтеграційні зміни в регулюванні обігу лікарських засобів згідно з новою редакцією Закону України «Про лікарські засоби»»

Наступна

Перелік аптечних закладів, що здійснюють відпуск інсуліну на території Чернівецької області станом на 11.10.2023