Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Одеській області ЗАСТЕРІГАЄ від неправильного вживання антибіотиків та самолікування

Опубліковано 11.11.2020 о 11:10

          Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Одеській області наголошує, що через неправильне вживання цих ліків може виникнути резистентність бактерій до медикаментів, що може призвести навіть до летальних наслідків.

          Стійкість до антибіотиків (антибіотикорезистентність) сьогодні є однією із найбільш серйозних загроз для здоров’я людей у всьому світі і, зокрема, для українців. Стійкість до антибіотиків розвивається, коли внаслідок їх застосування змінюються бактерії: вони стають нечутливими до медикаментів, що використовуються для лікування спричинених ними інфекцій. Тобто антибіотикорезистентність розвивається у бактерій, а не у людей чи тварин.

          Для людини, яка звикла навіть без необхідності вживати антибіотики – коли має вірус, мазь від порізів чи очні краплі з антибіотиками – небезпека полягає в тому, що в разі потреби ліки можуть не спрацювати, бо бактерії до них звикли.

          Це означає довше і дорожче лікування інфекційних захворювань та післяопераційних ускладнень, підвищення рівня смертності. Люди помирають від пневмонії, туберкульозу та інших хвороб, викликаних бактеріями, тільки тому, що бактерія не реагує на антибіотики, які мають її знищити. Приймаючи антибіотики без вагомих причин, ви наближаєте ймовірну ситуацію, коли антибіотики перестануть в принципі допомагати і ми повернемося до тих часів, коли ліків від туберкульозу, холери, сифілісу та інших бактеріальних хвороб просто не існувало.

          Для того, щоб запобігти антибіотикорезистентності, потрібно, перш за все, припинити займатись самолікуванням і приймати ліки лише за призначенням лікаря. Також не можна переривати курс лікування антибіотиками, що призначив лікар, навіть якщо стало краще.

          Ніколи не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу прийому. Ніколи не діліться антибіотиками з друзями, родичами, знайомими та не призначайте їм лікування. Попереджуйте інфекції – регулярно мийте руки, уникайте контакту із хворими людьми і вчасно робіть щеплення.

          З метою посилення контролю відпуску лікарських засобів, які відпускаються за рецептом лікаря,  наголошуємо на необхідність дотримуватись Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, затвердженого Наказом МОЗ України від 19.07.2005 №360.

      Бережіть себе та своїх близьких! Будьте здорові!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Увага! Термін карантину продовжено до 31.12.2020 року!

Наступна

Увага! Карантин продовжено до 28.02.2021 року!