Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Дніпропетровській області наголошує на необхідності неухильного дотримання діючого законодавства України та збереження стабільної ситуації щодо рівня цін на життєво необхідні лікарські засоби!

Опубліковано 02.03.2023 о 10:11

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Дніпропетровській області повідомляє, що на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 06 березня 2022 р. № 223  «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. № 1548» в області створена та працює комісія зі стабілізації цін на споживчому ринку Дніпропетровської області.

            Основним завданням комісії, у складі обласної військові адміністрації разом з Національною поліцією, Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Дніпропетровській області , Міжобласним територіальним відділенням антимонопольного комітету, Головним управлінням ДПС Дніпропетровської області, є забезпечення контролю за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на такі товари: борошно пшеничне, макаронні вироби, батон, хліб, крупа гречана, крупа вівсяна, свинина, яловичина, птиця (тушки курячі), молоко, масло вершкове, сметана, яйця курячі, олія соняшникова, цукор кристалічний, капуста білокачанна, цибуля ріпчаста, буряк, морква, картопля, етанол (розчин 96%), нестероїдні протизапальні лікарські засоби вітчизняні, антибактеріальні лікарські засоби вітчизняні, бензин (марки А-92, А-95), дизельне пальне, газ скраплений для автомобілів.

28.02.2023 представники Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Дніпропетровській області взяли участь у засіданні  комісії зі стабілізації цін на споживчому ринку Дніпропетровської області під головуванням голови облдержадміністрації -начальника обласної військової адміністрації Сергія Лисака.
На порядку денному розглядалось питання щодо проведених заходів з питань необґрунтованого підвищення цін на товари, визначені в постанові Кабінету Міністрів України від 06 березня 2022 р. № 223  «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. № 1548». В тому числі на етанол (розчин 96%), нестероїдні протизапальні лікарські засоби вітчизняні, антибактеріальні лікарські засоби вітчизняні.
Доповідали про вжиті заходи реагування у випадках необґрунтованого підвищення цін на вищезазначені лікарські засоби.

Зазначаємо, що регулюванню підлягають ціни на ті лікарські засоби, які визначені підпунктами 1-3 пункту 1 постанови КМУ від 17 жовтня 2008 р. № 955:

1) на лікарські засоби, включені до Національного переліку основних лікарських засобів (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів), граничні постачальницько-збутові надбавки не вище ніж 10 відсотків, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків та зборів, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки, виходячи із закупівельної ціни з урахуванням податків, що не перевищують такі розміри:

Закупівельна ціна, гривень

Торговельна (роздрібна) надбавка до закупівельної ціни, відсотків

До 100 (включно)

25

Більше ніж 100 до 500 (включно)

20

Більше ніж 500 до 1000 (включно)

15

Більше ніж 1000

10

2) на лікарські засоби (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів, а також лікарських засобів, що підлягають закупівлі відповідно до договорів керованого доступу), які придбаваються повністю або частково за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, граничні постачальницько-збутові надбавки не вище ніж 10 відсотків, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків та зборів, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки не вище ніж 10 відсотків, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків;

3) на лікарські засоби (крім препаратів інсуліну), вартість яких підлягає реімбурсації відповідно до законодавства, граничні постачальницько-збутові надбавки в розмірі 10 відсотків, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки в розмірі 15 відсотків, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків;

В зв’язку із вищевикладеним Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Дніпропетровській області наголошує на необхідності неухильного дотримання діючого законодавства України та збереження стабільної ситуації щодо рівня цін на життєво необхідні лікарські засоби!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Про результати здійснення ринкового нагляду у 2022 році Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Дніпропетровській області

Наступна

Щодо подання повідомлення про продукцію, яка не відповідає загальній вимозі щодо безпечності продукції, органам державного ринкового нагляду