Для суб’єктів господарювання

Опубліковано 29.07.2019 о 16:39

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Одеській області  (далі- Служба) інофрмує, що Урядова програма «Доступні ліки» – це одна із частин великої реформи системи охорони здоров’я, яка не змінювалася протягом 26 років. Мета програми – забезпечити кожного громадянина України доступними та життєво необхідними лікарськими засобами з доведеною ефективністю, які мають покращати якість їхнього життя і запобігти виникненню ускладнень та передчасної смертності.

Механізм відшкодування вартості ліків (реімбурсації) поширюється на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму. Серцево-судинні захворювання, бронхіальна астма та цукровий діабет II типу потребують постійного медичного контролю.

Тож результати роботи програми «Доступні ліки» вимірюються не лише кількісними, але і якісними показниками. За час дії програми суттєво зменшилася кількість ускладнень у пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу.

Реалізація цієї програми дозволить відпрацювати організаційні, фінансові та юридичні засади запровадження в Україні діючих в усьому світі систем компенсаційних виплат за лікарські засоби при амбулаторному лікуванні хворих, підвищити економічну доступність лікарських засобів для всіх без винятку громадян. Кожен рецепт – можливість отримати ліки для людей, які раніше собі в цьому відмовляли через фінансові труднощі.

Участь у програмі «Доступні ліки» для аптечних закладів – це насамперед:

  • збільшення кількості пацієнтів та, відповідно, збільшення обсягу продажів у ваших аптечних закладах;
  • гарантовані грошові виплати двічі на місяць,відшкодування за ліки аптекам здійснюється в рамках договору з НСЗУ, за принципом «гроші йдуть за пацієнтом в аптеку»;
  • привабливість для постачальників медичних препаратів;
  • можливість у подальшому відпускати рецептурні препарати.

В бюджеті на 2019 рік для програми «Доступні ліки» закладено 1 млрд грн, а станом на 10 липня аптекам-учасницям виплачено вже 154 млн грн.

В Одеській області на цей час у Програмі задіяно 63 суб’єкта господарювання, які здійснюють відпуск лікарських засобів у 338 місцях провадження діяльності. Згідно повідомлень фармацевтичних працівників, під час роботи виникають деякі труднощі (тривале опрацювання 1 рецепту, велика кількість рецептів, подеколи відключення зв’язку та інш.), з набуттям досвіду опрацювання рецептів прискорюється.

З 01 квітня 2019 року урядова програма реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки» перейшла в адміністрування Національної служби здоров’я України (далі – НСЗУ). З 07 березня 2019 року НСЗУ розпочала прийом заяв про укладення договорів про реімбурсацію.

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Одеській області приділяє велику увагу роботі з аптеками та для попередження підвищення соціального напруження у громадян у зв’язку із відсутністю достатньої кількості аптечних закладів, що залучені до відпуску ліків за Програмою, закликає суб’єктів господарювання вжити заходів для укладення договорів з НСЗУ аптечними закладами області.

Додаткову інформацію з даного питання можна отримати на сайті НСЗУ  https://nszu.gov.ua.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Власникам реєстраційних посвідчень на лікарські засоби. Імпортерам лікарських засобів.

Наступна

УВАГА! КАРАНТИН ПРОДОВЖЕНО ДО 22 ЧЕРВНЯ!