«Дорожню карту» впровадження системи верифікації лікарських засобів в Україні презентовано європейським партнерам

Опубліковано 05.09.2023 о 09:06

Європейській організації з верифікації лікарських засобів (EMVO) презентовано «дорожню карту» впровадження системи верифікації лікарських засобів в Україні.

Регулювання фармацевтичної галузі України поступово переходить на стандарти ЄС. У 2022 році парламент ухвалив новий Закон України «Про лікарські засоби», який, зокрема, спрямований на запобігання обігу фальсифікованих ліків. Одним із кроків на цьому шляху стане впровадження системи верифікації лікарських засобів в Україні з 2D-кодуванням. 

До слова, загальний обсяг фармацевтичного ринку нашої країни складає кількасот мільйонів упаковок. 

Так, Міністерство охорони здоров’я спільно з проєктом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців» (SAFEMed) розробили «дорожню карту», сформовану в 2022 р. і розписану до 2026 р. включно, із запуском цієї системи в Україні. Торік розпочато розробку підзаконних документів та узгодження позицій з міжнародними організаціями, активні консультації із самим ринком та партнерами, стейкхолдерами.

Цьогоріч МОЗ та представники фармацевтичного ринку уклали меморандум щодо впровадження національної системи верифікації лікарських засобів. Також планується створення Національної організації з верифікації лікарських засобів, вибір постачальника ІТ-послуг — для майбутньої імплементації самої системи. У 2024 році є намір, власне, запустити саму систему, а через два роки — під’єднати до неї користувачів.

«В ЄС функціонує дворівнева система верифікації ліків, яка складається із загальноєвропейської та національних інформаційних систем (близько 30). На кожному рівні є відповідний оператор (верифікаційна агенція) — Європейська організація з перевірки лікарських засобів (EMVO) та національні (NMVO), які створено як некомерційні недержавні організації коштом всіх учасників фармацевтичного ринку, — говорить заступниця міністра охорони здоров’я з цифрового розвитку Марія Карчевич. — На мій погляд, варто використовувати як орієнтир модель ЄС щодо створення такої системи в Україні, включаючи формат даних, статус національної організації з верифікації, яка відповідатиме за збір і зберігання інформації, та інші технічні аспекти. Такий підхід дозволить у майбутньому поєднати європейську та українську системи. Усе це призведе до ще глибшої інтеграції України в європейський фармацевтичний ринок і сприятиме двосторонній торгівлі якісними безпечними ліками».

За підсумками зустрічі домовилися з EMVO про подальші консультації та кооперацію. 

За матеріалами офіційного сайту МОЗ України https://moz.gov.ua/article/news/dorozhnju-kartu-vprovadzhennja-sistemi-verifikacii-likarskih-zasobiv-v-ukraini-prezentovano-evropejskim-partneram

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Що таке Конвенція Медікрайм і як її положення з боротьби із підробкою ліків та медвиробів впроваджують в Україні?

Наступна

Роз’яснення Держлікслужби щодо деяких питань