Електронна торгівля лікарськими засобами проводиться за новими стандартами

Опубліковано 14.01.2022 о 13:55

Повідомляємо, що з 24 грудня 2021 року в Україні розпочалося ліцензування електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами за сучасними європейськими стандартами.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до статті 19 Закону України «Про лікарські засоби» щодо здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами» дозволяє компаніям, які мають ліцензію на роздрібну торгівлю лікарськими засобами, здійснювати електронну роздрібну торгівлю такими засобами (за винятком окремих категорій ліків), а також організовувати та здійснювати доставку ліків кінцевим споживачам, серед іншого із залученням третіх осіб на договірних засадах.

Закон містить низку положень, спрямованих на захист прав та підвищення безпечності для пацієнтів, зокрема, передбачає базові вимоги до сайтів, через які буде здійснюватися легальний дистанційний продаж лікарських засобів.

Запровадження дистанційної торгівлі лікарськими засобами дає можливість спростити доступ до ліків, зробити придбання лікарських засобів більш швидким та зручним для споживачів, обмежити контакти громадян у аптечних закладах, що особливо актуально в умовах пандемії та в період сезонних респіраторних захворювань.

Також Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Одеській області нагадує, що електронна роздрібна торгівля ліками може здійснюватися винятково з аптечного закладу, інформація про який наявна в Переліку суб’єктів господарювання, що мають право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Заборонено електронну роздрібну торгівлю та доставку кінцевому споживачу:

  • лікарських засобів, реалізація (відпуск) яких громадянам здійснюється за рецептами лікарів (крім відпуску таких лікарських засобів за електронним рецептом у порядку, встановленому МОЗ);
  • лікарських засобів, обіг яких відповідно до закону здійснюється за наявності ліцензії на провадження діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів;
  • сильнодіючих, отруйних, радіоактивних лікарських засобів та медичних імунобіологічних препаратів, перелік яких визначається МОЗ.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Колектив Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Одеській області вітає з наступаючим Новим роком та Різдвом Христовим!

Наступна

АТЕСТАЦІЯ ФАРМАЦЕВТИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ОБЛАСТІ