Загальні вимоги до лікарських засобів, що реалізуються аптечними закладами

Опубліковано 28.01.2019 о 14:54

При купівлі лікарського засобу Держлікслужба радить споживачам звертати увагу на наступне:

Ціна

Однозначно повинен викликати сумнів лікарський засіб, який пропонується за ціною, значно нижчою, ніж раніше, або ж суттєво дешевше, ніж аналогічний препарат (можливо, іншого виробника) в інших аптечних закладах.

Зовнішній вигляд

Обов’язково перевіряйте зовнішній вигляд упаковок, їх цілісність, колір етикеток (порівнювати із попереднім придбаним лікарським засобом), наявність серії, терміну придатності, реєстраційного номера та ін. Слід перевірити на предмет ушкодження, наявності деформації упаковки внаслідок падіння, можливості пошкодження ліків всередині, а також на предмет просочування, витоку вмісту, забруднення, осаду, помутніння, зменшення кількості вмісту тощо.

Маркування

Слід перевірити маркування на наявність необхідної інформації, у тому числі номера серії, реєстраційного номера, щодо умов зберігання, терміну придатності та застережень під час використання. До кожного лікарського засобу додається інструкція про застосування, яка повинна містити: назву лікарського засобу, загальну характеристику (хімічну назву, основні фізико-хімічні властивості, склад), відомості про фармакологічні властивості, показання до застосування, протипоказання, взаємодію з іншими лікарськими засобами, способи застосування та дози, побічну дію, запобіжні заходи, форми випуску, умови та строки зберігання, умови відпуску. Іноземне маркування упаковок та інструкцій про застосування (без наявності хоча б стікера на доступній мові) також є підставою для сумніву щодо легальності та якості препарату.

Крім того, Держлікслужба радить вимагати у провізора або фармацевта сертифікат якості, а у разі його відсутності — відмовлятися від придбання лікарського засобу. Споживач має право звертатися до провізора або фармацевта за інформацією щодо питань контролю якості лікарських засобів, їх зберігання та транспортування. У випадку виявлення лікарських засобів сумнівного походження слід негайно звертатися до територіальних підрозділів Держлікслужби, які мають офіційні повноваження та технічні можливості для проведення досліджень. Такі звернення будуть офіційною підставою для проведення Держлікслужбою інспекційних перевірок та здійснення разом з правоохоронними органами заходів щодо виробників та реалізаторів фальсифікованих препаратів. Наостанок відомство радить зберігати касовий чек, який підтверджує факт придбання лікарського засобу в аптечному закладі.

 

За матеріалами офіційного сайту Держлікслужби

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Держлікслужба інформує щодо письмового повідомлення суб’єктів господарювання про проведення планових перевірок характеристик продукції в сфері обігу медичних виробів

Наступна

До уваги керівників суб’єктів господарювання, лікувально-профілактичних закладів, які займаються реалізацією (торгівлею), зберіганням та медичним застосуванням лікарських засобів